Jumaat, 29 Ogos 2014

Puteri Nur Balqis Qaisara

Credit For Me : Bab 19
Teks By : Lyly Affazreen Abdul Latiff


"Pesakit terlalu lemah,mungkin beliau hadapi sesuatu yang berat sekarang ini yang membuatkan badan dia tak mampu menampung tekanan yang dihadapi.Kami terpaksa tahan dia di wad untuk memantau keadaan kesihatan beliau.Sekarang dia masih belum sedarkan diri.Tapi tak perlu risau,kami akan pantau keadaan beliau,""Boleh kami melawat dia sekarang doktor?""Selepas kami pindahkan pesakit ke wad,nanti boleh melawat dia,cuma kalau boleh biar dia rehat,jangan ganggu dahulu,""Baiklah doktor,"



Selang setengah jam baru mereka berpeluang melawat Balqis."Berat dugaan Qis,"Ku Naz memandang gadis yang terbaring lesu di katil,cantik walaupun jelas terpancar keperitan di wajahnya.Ku Naz memandang rambut yang berkilat,sesuai dengan rupa paras gadis dihadapannya.'Mungkin nurse tadi agaknya bukakan tudung Balqis,tapi cantik,'Kata hati Ku Naz.


"Nadia,kita balik sayang.Abang tengok Nad penat, kesian abang tengok,mesti baby meragam ni,"Kata Hazwan sambil memegang perut isterinya yang sudah masuk 7 bulan.


"Balqis bang?""Tak apa kak,abang.Saya jaga Balqis malam ni,abang bawak kak Nad balik dulu,bawak jer kereta saya,""Betul kamu na jaga Balqis Ku Naz?Kamu tak penat ker?""Tak apa bang,nanti kalau kita tinggalkan dia susah juga.Mana tahu kot-kot tengah malam ni dia terjaga,""Baiklah,esok abang datang.Kamu pun tidurlah,tapi dekat sofa sajalah,kalau nak katil tilam kena balik rumah abang,""Tak apa bang,nanti apa-apa hal saya call abang,""Baiklah,"


Ku Naz mengambil peluang untuk solat isyak sementara Balqis masih belum sedarkan diri lagi.Nasib wad yang Balqis duduki ada segala kemudahan seperti ruang solat,tandas dan sebagainya.


Usai solat isyak, Ku Naz membacakan Surah Yaasin.Walaupun keluarga Ku Naz berada, tetapi keluarganya masih menerapkan aspek agama kepadanya.Tidak mustahil Ku Nir dan Ku Naz telah khatam Al-Quran sejak sekolah rendah lagi.


"Puteri Nur Balqis Qaisara,indah nama awak,tapi awak di ciptakan untuk abang.Bila semua ni berlaku,saya susah untuk menerima,tapi..."Kata-kata Ku Naz terhenti apabila pintu bilik di buka.


"Maaf,saya ingat ada pesakit sahaja.Saya nak periksa Cik Puteri, boleh saya tahu Encik ni siapa?"Ku Naz serba salah,dalam keadaan terkejut laju sahaja mulutnya menyebut,"Saya suaminya," kepada jururawat di hadapannya.


"Maafkan saya, saya ingat Cik Puteri belum berkahwin,""Tak mengapa,"Selepas suhu badan dan tekanan darah Balqis di ambil, "Jika Puan Puteri dah bangun, minta inform pada kami yea encik,""Baiklah,""Saya keluar dulu,"Ku Naz menganggukkan kepalanya sambil mata masih tidak lari dari memandang ke arah gadis yang terbaring di hadapannya.


Ku Naz terasa keletihan,tetapi akibat risau memikirkan keadaan Balqis,rasa mengantuk hilang begitu sahaja.Muka pucat Balqis di renung begitu kusyuk,bermacam-macam yang bermain di fikiran Ku Naz.Antara sedar dengan tidak,akibat ralit memerhati Balqis,Ku Naz terasa ada pergerakan di katil Balqis.


"Awak....saya...saya dekat mana?""Awak dekat hospital,tadi pengsan dekat dapur,"Balqis rasa sejuk di kepalanya,tangannya meraba kepalanya,Ku Naz yang perasan tindakan Balqis segera mengambil selendang yang tersangkut di kepala katil,"Ini...""Terima kasih,"


Dalam kesusahan Balqis cuba bangun untuk memakai selendang,"Saya tolong..."Balqis terasa serba salah,tetapi dia terpaksa juga meminta pertolongan Ku Naz."Saya panggilkan doktor sekejap,awak tunggu yea,"Balqis memerhati kelibat Ku Naz keluar dari biliknya.


Selang 10minit,doktor datang melihat keadaan Balqis."Alhamdulillah kamu dah sedar,keadaan kamu juga makin baik,cuma badan lemah lagi.Banyakkan berehat,jangan fikir apa-apa.Kamu perlukan rehat secukupnya.Encik jangan biar isteri encik lasak,suruh dia berehat ya,""Isteri???"


Ku Naz yang mendengar reaksi Balqis,segera menjawab,"Baiklah doktor,terima kasih banyak-banyak,""Saya minta diri dulu,apa-apa boleh panggil nurse jika ada masalah ye,"Balqis hanya menganggukkan kepalanya sambil memandang Ku Naz,tetapi lelaki di depannya hanya buat tak tahu,geram Balqis.

Sabtu, 23 Ogos 2014

Puteri Nur Balqis Qaisara

Credit For Me : Bab 18
Teks By : Lyly Affazreen Abdul Latiff


"Ya Allah,Balqis!!!Kenapa Nad?""Qis tiba-tiba pengsan bang,dia cakap dia letih,tercungap-cungap tadi,"


"Kita bawa Balqis ke hospital bang,risau kalau apa-apa hal.Tadi dekat rumah pun dia tak banyak cakap,muka pucat,"Ku Naz mula bimbang,walaupun dia masih belum boleh melupakan apa yang terjadi ke atas arwah abangnya, tetapi dia tetap risau keselamatan gadis di hadapannya.


Anggukan dari Hazwan melegakan Ku Naz."Bang,tukarlah seluar dulu,tak kan na pakai kain pelekat ke hospital,"Hazwan terkejut dengan sapaan isterinya,nasib isterinya menyedarkan keadaan dirinya ketika itu.


"Ku Naz,kamu tolong abang angkat Balqis ke sofa depan,abang tukar kain dulu,"Kelam kabut Hazwan masuk ke bilik.


Sementara menunggu Hazwan menukar pakaian, Ku Naz memandang gadis yang telah mencuri hati ahli keluarganya.Walaupun muka Balqis pucat,ibarat di toreh langsung tidak berdarah,tetapi keayuaan masih terserlah.Balqis memiliki muka putih bersih,bujur sirih,alis mata yang lentik dan yang penting Balqis memiliki lesung pipit di kedua-dua belah pipinya.'Memang pandai abang memilih'Kata hati Ku Naz.


Hampir setengah jam,pintu bilik emergency masih belum menunjukkan tanda akan di buka."Lamanya bang,""Sabar Nad, doktor masih check lagi tu,"Hazwan memandang Ku Naz, dari tadi dia tak duduk diam,asyik duduk bangun sahaja.


"Ku Naz,bawak sabar,pening abang kamu duduk bangun macam ni,""Maaf bang,""Ku Naz, kamu janji dengan abang, kamu tolong jaga Balqis walau apa pun yang berlaku.Jika bukan sebagai isteri, sebagai seorang adik,seorang sahabat,"Ku Naz terkejut dengan permintaan Hazwan.


"Abang tahu semuanya,arwah ada beritahu abang,papa kamu juga ada beritahu abang. Abang tak salahkan kamu sukar terima Balqis,tapi abang harap sangat kamu boleh jaga dia.Dia nyawa abang,abang sayang dia,dia kurang kasih sayang sejak di lahirkan lagi," Ku Naz kelu untuk menjawab setiap kata-kata Hazwan.


Pintu bilik emergency terbuka dari dalam menyelamatkan Ku Naz dari masalah yang masih belum ada jalan penyelesaiannya.

Puteri Nur Balqis Qaisara

Credit For Me : Bab 17
Teks By : Lyly Affazreen Abdul Latiff


Kereta yang di pandu Ku Naz memasuki Hentian Rehat dan Rawat Seremban."Kita minum dulu, saya mengantuk pula.Dah lama tak drive jauh ni,"Balqis menurut sahaja.Dia juga ingin ke toilet untuk mencuci muka kesan dari menangis tadi.


"Saya tunggu di luar, jangan ke mana-mana kalau saya tak keluar lagi,"Balqis hanya menganggukkan kepalanya sahaja, malas untuk menjawab.


Selang 10 minit, Ku Naz masih belum keluar, Balqis rasa tidak selesa kerana ada sekumpulan lelaki, mungkin mat-mat motor memandang ke arahnya sambil tersenyum-senyum.Petang-petang macam ni semua boleh jadi.Kebetulan toilet yang Balqis masuk tadi jauh sedikit dari kedai-kedai yang menjual, ini di sebabkan toilet sedia ada masih dalam keadaan renovation.


"Hai adik manis, boleh kenal?"Sapa salah seorang mat motor,Balqis tidak senang hati kerana beberapa orang lagi kawan-kawannya datang menghampiri Balqis."Alamak bisulah awek kau usha nie Mat,tapi cantik,"Kawannya lagi seorang cuba mengusik Balqis, hujung tudung Balqis di tarik-tarik.


"Hoi!!! Korang buat apa pada isteri aku?"Balqis terkejut tiba-tiba dia di peluk dari belakang, rupanya Ku Naz.


"Alamak bini lu ker brother?Sorrylah, gua ingat tak de orang punya,blah kawan..."Mat motor tersebut berlalu, nasib tidak berlaku apa-apa yang tidak di ingini.


"Jom,""Awak, boleh lepaskan saya,""Boleh sabar tak,nanti mat-mat motor tue kata apa, awak tengok diorang masih pandang sini.Nanti saya lepaskan tangan awak, diorang ingat kita bukan suami isteri nanti,nak ker?"Dalam keterpaksaan,Balqis terpaksa merelakan sahaja tindakan Ku Naz terhadap dirinya,ini kerana dia akui mat-mat motor tersebut masih memandang ke arah mereka.


"Awak,kita beli air jer lah,saya tak selesalah.Lagipun dah nak hampir maghrib,nanti abang Iwan lama pula tunggu,"Ku Naz hanya mengikut sahaja kata-kata Balqis,dia juga merasa ketidakselesaan gadis di sebelahnya.


Hampir ke jam 8 malam barulah sampai di rumah abang sepupunya.Apabila kak Nadia memeluknya,serta merta air mata Balqis mengalir.


"Qis...jangan menangis lagi,redho apa yang berlaku,""Dah Qis, ni dah solat belum?""Dah bang, kami solat dekat masjid tadi,"Ku Naz menjawab bagi pihak Balqis.


"Kalau macam tu, Nad buatkan air, mesti diorang penat ni,"Nadia menganggukkan kepalanya.Balqis terus mengikut sahaja isteri abang sepupunya ke dapur.


"Ku Naz, takziah dari abang,maaflah lepas arwah kebumi abang terus balik, kak Sarah kamu tak berapa sihat,""Tak mengapa bang,saya faham,""Terima kasih jaga Qis untuk beberapa hari ni,abang tahu adik abang banyak susahkan kamu sekeluarga,""Bang,jangan cakap macam tu, mom dengan papa dah anggap Balqis macam anak sendiri, dia juga bakal isteri arwah,"


Hazwan memandang Ku Naz."Kenapa bang?"Belum sempat Hazwan menjawab, terdengar jeritan isterinya di dapur.

Jumaat, 22 Ogos 2014

Puteri Nur Balqis Qaisara

Credit For Me : Bab 16
Teks By : Lyly Affazreen Abdul Latiff 



Suasana sayu di perkarangan rumah keluarga Ku Nir walaupun sudah 3 hari Ku Nir kembali kepada PenciptaNya.Sepanjang masa itu juga, kedua ibubapa Ku Nir meminta Balqis tinggal bersama mereka.


"Mom,pa...Qis minta izin untuk balik ke rumah Qis petang ni boleh?""Qis nak balik?Kenapa sayang,tak nak tinggal di sini lagi ker?"


Balqis memandang sayu mom Ku Nir."Bukan begitu mom,Qis ada kerja yang perlu di buat,lagipun Qis dah tak ada apa-apa lagi di sini,Qis..."


"Kenapa cakap macam tue Qis, Qis ada mom,ada papa..Qis,kita ada sesuatu yang perlu di selesaikan,wasiat terakhir  arwah,"


Balqis terkejut,dia lupa semua itu.Fikirannya kosong selepas Ku Nir meninggalkannnya. "Qis,papa tahu berat bagi Qis,tapi ini wasiat arwah,"


Kata-kata papa Ku Nir di dengari oleh Ku Naz. 


"Pa...please...Ku Naz tak nak kahwin dengan orang yang sebabkan my brother mati.Dia ni pembunuh,pembunuh abang dalam senyap!""Ku Naz!!! Papa tak pernah ajar Ku Naz kurang ajar dengan orang.Setiap yang berlaku sudah ditakdirkan,kita sebagai manusia tidak boleh menyalahkan sesiapa, takdir Allah SWT adalah yang terbaik bagi umatnya,"


"Maaf pa, Ku Naz keterlaluan,tapi Ku Naz sedih.Baru balik,belum seminggu abang sudah pergi,sedih,kecewa,""Ku Naz, jangan begitu,kami ibubapanya juga sedih,kita kena redho,ini semua sudah di takdirkan OlehNya,"Ku Naz  menganggukkan kepalanya.


"Mom,pa..tak apalah,hal ni kita bincang nanti,Qis balik yea petang ni,Qis ada kerja sikit,""Baiklah,tapi hanya Ku Naz saja yang boleh hantar Qis,mom risau Qis balik sorang,""Its ok mom,Qis...""No way..Qis menantu mom,please ikut cakap mom yea... Ku Naz, kamu tak ke mana-manakan petang nie,hantar Balqis yea,"Ku Naz memandang Balqis,"Baiklah mom," Kata sepakat di capai.


Di dalam kereta,suasana sunyi.Ku Naz masih lagi memendam api kemarahan terhadap Balqis,di depan kedua ibubapanya sahaja dia tunjukkan boleh menerima Balqis.


"Awak,maaf yea..boleh hantarkan saya ke bus stand saja,"Ku Naz memandang gadis di sebelahnya,"Kenapa bus stand pula?Kata rumah dekat area sini jer,""Maaf yea, saya nak ke rumah abang saya,"Buat masa ini Balqis hanya ingin berjumpa abang sepupunya,Hazwan dan isterinya.Dia masih bercuti,oleh sebab itu hanya ke rumah Hazwan saja dia boleh kurangkan sedikit kesedihannya terhadap kehilangan Ku Nir.


"Rumah abang dekat mana?"Balqis terkejut tiba-tiba di sapa dengan suara sedikit tinggi oleh Ku Naz."Seremban,"Selepas abang Hazwan berkahwin,dia menetap di Seremban.


Ku Naz mendail handphonenya."Pa, i am going to Seremban now,"Kedengaran suara papa berkata sesuatu,"No pa, just send dia dekat rumah abang dia, dekat Seremban,"Ku Naz menganggukan kepalanya,"Ok pa, see you,salam mom yea,bye,"


Ku Naz meluncurkan keretanya ke highway utara selatan."Eh...awak drop saya saja,saya..""Jangan nak membebel boleh.Saya ni di amanahkan oleh mom dengan papa untuk hantar awak dengan selamat.Saya bukan jahat,kalau saya tak suka awak pun,bukan bermakna saya nak tinggalkan awak senang lenang tanpa arah tujuan.Saya pegang amanah abang saya,""Maaf,saya tak nak menyusahkan awak,"


"Saya banyak dengar cerita awak dari abang saya,semua yang baik-baik saja,tapi kenapa awak tak nak jumpa dia?Kalau awak jumpa dia, mesti dia masih hidup lagi sekarang ni, saya tak kan jadi galang ganti semua ni tahu tak,"Balqis mengucap mendengar luahan hati Ku Naz, adik kembar Ku Nir.


"Saya minta maaf..""Maaf,maaf,maaf..tak ada ungkapan lain ker?"Kereta yang di pandu Ku Naz berhenti mengejut di bahu jalan, nasib tiada kereta lain di belakang, jika tidak memang mereka akan jadi arwah.Serta merta air mata Balqis mengalir laju.


"Tolonglah,jangan menangis.Air mata awak tu bukan boleh hidupkan abang saya tahu tak!"

"Bawa mengucap awak, saya juga rasa sedih atas semua yang terjadi.Tetapi siapa saya untuk menolak apa yang telah di rancang OlehNya.Saya bukan tak nak jumpa abang awak, tapi saya masih di luar negara lagi masa tu, saya sampai Malaysia pun dah lewat, kalau saya jumpa dia apa kata orang sekeliling,saya perempuan, saya tahu batas-batas pergaulan dalam islam,"

"Habis yang balik esoknya kenapa?"Balqis mengesat air matanya.


"Saya ada kerja lagi,bukan saya tak hubungi abang awak,tapi tak berjawab.Saya maklum pada mom, saya tahu abang awak akan marah, tapi saya tak boleh buat apa-apa saya bekerja dengan orang,bukan saya bos untuk arah itu ini, nak balik bila-bila masa, saya terikat dengan semua law yang pihak syarikat saya tetapkan,"


Ku Naz tahu, mom sudah memberitahu pada petang abangnya kemalangan yang Balqis ada kerja yang memerlukan dia menunggu keesokan harinya untuk pulang.