Jumaat, 27 Jun 2014

Puteri Nur Balqis Qaisara

Credit For Me : Bab 15
Teks By : Lyly Affazreen Abdul Latiff 


"Honey...."Puan Sri Tengku Soraya memandang orang yang memanggilnya."Ku Nir...."Kedengaran pintu bilik di buka."Maaf,pesakit semakin tenat.Kita berdoa agar dia bertahan""Boleh kami masuk doktor?""Silakan,pesakit pun asyik sebut nama Balqis,siapa yea orangnya?""Ini..ini...bakal isteri dia doktor,""Oh baiklah,silalah masuk.Banyakkan bersabar,mungkin kata2 semangat dari keluarga terutama Cik Balqis boleh menguatkan semangat pesakit,saya minta diri dulu,"Selepas doktor beredar,pintu bilik Ku Nir di buka.


"Qis,maafkan mom tak beritahu awal apa yang terjadi,mom tak nak Qis risau,""Tak mengapa mom,Qis faham,"Balqis memandang wajah pucat Ku Nir."Sayang,bangun sayang...tengok siapa datang,"Perlahan-lahan mata Ku Nir terbuka.Melihat wajah-wajah kesayangannya di depan mata,Ku Nir cuba tersenyum.


"Mom..pa..."Air mata Puan Sri mengalir mendengar suara Ku Nir,memanggilnya di dalam kepayahan."Mom,jangan menangis,""Sorry sayang,mom tak kuat,"Ku Nir tersenyum di dalam kepayahan.Matanya mencari seseorang yang di rinduinya.


"Qis...,""Awak,saya minta maaf,semua salah saya,kalau..,""Qis...jangan salahkan diri,ini semua silap saya...Qis,walau apa yang terjadi,Qis tetap di hati saya,"Kata Ku Nir sambil menunjukkan dadanya."


"Ku Naz...,""Yes my brother,""You can help me,""Anything about you,""Jaga Balqis,"Ku Naz terkejut,dia memandang gadis di depannya,Balqis juga mempamerkan reaksi sama,terkejut."Mom,pa...Ku Nir dah tak lama,halalkan makan minum Ku Nir,make sure Ku Naz jagakan Balqis,kahwin dengan dia,Ku Nir sayang dia,""Ku Nir....""Balqis,saya dah tak lama,dada saya sakit.Balqis bahagikan keluarga saya.Saya tahu Ku Naz boleh sayang Balqis lebih dari saya sayang Balqis,""Ku Nir,awak rehat yea,nanti bila awak sihat kita bincang semua ni,saya teman awak,"Puan Sri Tengku Soraya memeluk gadis idaman anaknya.


Ku Nir tersenyum,kali ini dia tahu masanya hampir tiba.Dadanya betul-betul sakit,teramat sakit."Ku Nir!!!""Mo..mom..pa..izin..kan..halal ma..kan minum Ku...Nir..Allah!""Sayang,mom halalkan setiap susu mom pada sayang,mom redho dan izinkan sayang pergi berjumpa pencipta,"Kelihatan Tan Sri juga menanggukkan kepalanya.

Rabu, 25 Jun 2014

TUAN RUMAH PEMBANTU RUMAH

 
 
Synopsis - Novel no.62
Harga :
Semenanjung RM 21
Sabah/Sarawak RM 24
Rate : 8/10
 
 
"Saya tak ada alas an.Saya tak boleh nak elak. Dah saya rasa macam tu, nak buat macam mana.Awak ingat, hati manusia ni boleh di kawal ke? Ada remote control untuk on, off...Hmm?"
 
 
Kata orang, jangan terlampau membenci, nanti akhirnya cinta yang akan diperolehi. Jangan terlampau percaya, nanti merana jiwa.

Sungguh Emir Jihan tidak mengerti, mengapa daripada usikan boleh lahirnya satu rasa yang cukup pelik dalam hatinya. Kenapa sebelum itu, dia tidak pernah rasakan perasaan yang sehebat itu menampar dadanya? Dia jadi bertambah haru jika sehari tidak melihat wajah itu menjadi merah menyala.

Intan Asha Areen, entah dari mana datangnya. Identiti gadis itu langsung tidak diketahui. Hanya yang pasti, dia maid baru dalam vila keluarga Emir Jihan. Dia membawa gayanya tersendiri, mampu menarik hati semua penghuni vila.

Ada rasa yang berbeza timbul dalam diri Emir Jihan dan Intan Asha Areen. Tapi, apa? Adakah rasa itu boleh dipanggil cinta? Kedua-duanya bingung untuk merungkaikannya. Apa yang pasti, kedua-duanya dalam usaha untuk mengerti. Namun, mampukan ia dimengertikan dengan munculnya Taufeeq Badree dan Hanni? Juga krisis identiti Indrian Dani yang mencurigakan.

Akan bersatukah rasa yang bermain di hati Emir Jihan dan Intan Asha Areen? Akan mengertikah mereka berdua dengan perasaan masing-masing? Siapa pula Taufeeq Badri dan Hanni? Krisis identiti Indrian Dani akan dirungkaikah? Adakah tuan rumah dan pembantu rumah bisa mengangkat bendera putih dan mengumumkan kedamaian serta menrungkai semua yang terjadi?

 

Puteri Nur Balqis Qaisara

Credit For Me : Bab 14
Teks By : Lyly Affazreen Abdul Latiff 


'Kenapalah Ku Nir nie,call tak dapat-dapat'Desis hati Balqis.Risau juga buah hatinya merajuk,tapi bukan dia sengaja."Sabarlah Cik Balqis,esok kita boleh balik dah.Nanti saya suruh driver hantar ke rumah buah hati Cik Balqis dulu yea,esok""Kamu nie Faiz,saya susah hati ni,dari tadi dia tak angkat phone,"Faiz tersenyum,dia tahu kerisauan Balqis,orang tengah mabuk bercinta.


Sehingga hari nak beryolak pulang ke Malaysia,Balqis masih tidak dapat berhubung dengan Ku Nir.Balqis juga cuba menghubungi keluarga Ku Nir,tetapi tiada yang sudi menjawab panggilannya.Sampai sahaja di perkarangan rumah Ku Nir,puas Balqis menekan loceng pintu,hampir 10 minit baru pintu di buka.


"Cik Balqis,bila sampai?""Baru sahaja Mak Mah.Mana semua,senyap jer rumah""Cik Balqis tak tahu lagi ker?""Tahu apa Mak Mah?"Belum sempat Mak Mah membuka mulut bercerita,sebuah kereta masuk ke perkarangan rumah."Balqis,bila sampai?""Baru pa,papa sihat?""Papa sihat Qis,come.Ada hal papa nak bagitahu"Balqis berdebar-debar melihat muka Tan Sri keletihan,seperti tidak cukup tidur,seperti ada sesuatu yang di sembunyikan.


"Airnya Tan Sri,Cik Balqis""Terima kasih Mak Mah,a...Mak Mah bersiaplah,kejap lagi ikut saya ke hospital sekali"Mak Mah menganggukkan kepalanya,seakan mengerti."Siapa masuk hospital papa?""Qis,papa na bagitahu sesuatu,harap Qis bersabar""Kenapa pa?mom sakit ker?Ku Nir ker?""Ku Nir Qis,dia excident semalam selepas keluar rumah, sehingga malam dia tak balik,alih-alih tengah malam tadi ada polis datang maklumkan dia excident""Ya Allah!!!"Serta merta air mata Balqis mengalir,ini bermakna Ku Nir merajuk dengannya sehingga dia terlibat dengan kemalangan,Ya Allah!


"Sabar Qis,mungkin sudah takdir ini semua nak terjadi.Sekejap lagi kita ke hospital.Balqis naik ke bilik Ku Nir dulu,mandi,solat kejap lagi kita gerak ke hospital,ok.Papa nak mandi,solat dulu.Mak Mah bawak Balqis ke bilik Ku Nir dulu,nanti Mak Mah tunggu yea sekejap""Baik Tan Sri,mari Balqis"


Haruman bilik Ku Nir membuatkan Balqis lalai sebentar,kuat bau Ku Nir di deria Balqis.'Ya Allah,Aku tak minta lebih,Kau selamatkan orang yang ingin memberikan aku kebahagianMu,aku pohon sangat padaMu Ya Allah,"Doa Balqis PadaNya.

SELAMAT BERPUASA


Assalamualaikum wbt...


Alhamdulillah Syukur Ke AtasNya kerana beberapa hari lagi kita akan menyambut ramadhan, bulan penuh keberkatan dan bulan yang sangat di muliakan OlehNya,Allah SWT.


Insya Allah,pada tahun ini sambutan ramadhan pertama akan di raikan bersama-sama keluarga sebelah suami, ini kerana pada tarikh tersebut adalah sambutan ulang tahun bagi MIL,Pn Sharipah Hassan.


Tahun ini juga merupakan tahun kedua abanglong belajar berpuasa.Jika tahun lepas sampai pukul 1 petang abanglong berpuasa,moga tahun ini abanglong boleh berpuasa penuh,paling awal pun boleh berbuka pada pukul 3 petang,ikut perjanjian ayahnya bersama abanglong.InsyaAllah,tahun ini abanglong sudah di ajar cara-cara bersembahyang,moga abanglong boleh menunaikan solat nanti,InsyaAllah,Amin.


Alhamdulillah pada ramadhan tahun ini juga saya di berikan kesenangan kerana kuliah untuk saya hadiri hanya 2 hari sahaja untuk matapelajaran Effective Oral Communication Skill.Selepas raya baru saya menghadiri kuliah sambungan.Ini memudahkan saya untuk mengerjakan puasa dengan sempurna,Alhamdulillah Syukur Atas NikmatMu YaAllah.


Di kesempatan ini,saya memohon ampun dan maaf jika selama kawan-kawan atau sesiapa sahaja yang melayari blog saya ini,ada kata-kata saya yang mengguris hati ampun maaf saya pinta dari hujung rambut sampai hujung kaki.Mungkin ini Ramadhan terakhir saya,saya tidak tahu.Tetapi saya pohon biarlah saya dapat merasai nikmat setiap kali ramadhan,kerana tiap kali ramadhan nikmat yang saya rasai sangat banyak,keseronokannya tidak terucap dengan kata-kata.


Persiapan raya juga saya belum buat apa-apa,kerana tahun ini saya sekeluarga tidak merancang apa-apa lagi.Mungkin kami akan memenuhi keinginan hero-hero kami untuk beraya,InsyaAllah.


SELAMAT BERPUASA DAN MOGA RAMADHAN KALI INI MEMBERIKAN KEBERKATAN YANG TIDAK TERHINGGA BUAT KITA SEMUA.INSYAALLAH,AMIN.