Ahad, 11 Mei 2014

Puteri Nur Balqis Qaisara

 Credit For Me : Bab 13
Teks By : Lyly Affazreen Abdul Latiff
 
 
Antara sedar dengan tidak,hampir enam bulan perhubungan serius antara Ku Nir dan Balqis. Kemanisan di dalam perhubungan sentiasa Balqis rasai, Ku Nir seorang yang memahami jiwanya.
 
"Qis, malam ni kita jumpa boleh, saya nak kenalkan dengan seseorang yang istimewa""Malam ni?" "Yea sayang""Maaf Ku Nir, Qis sampai pun dah pukul berapa, lewat sangat.Kita jumpa esok boleh" "Ala....please,bolehlah"
 
Balqis pelik, sejak seminggu Balqis kerja di luar kawasan, perangai Ku Nir terasa berlainan.Ingin saja Ku Nir terbang ke Jakarta bagi melihat dirinya, katanya rindu sangat-sangat.Sedangkan sebelum ini Balqis pernah ke London hampir 3 minggu tidak pernah Ku Nir berperangai sedemikian.Mungkin juga  kerana seminggu sebelum Balqis ke Jakarta, dia sudah menyatakan persetujuan untuk bertunang dengan Ku Nir.
 
"Sayang...please..""Ku Nir, janganlah macam ni.Esok yea kita jumpa,"Bunyi panggilan di matikan.
 
"Ku Nir...Ku Nir...."
 
'Aduhai merajuk pula dia.Tak mengapalah, esok sahaja pujuk,'Kata hati Balqis.
 
Pintu bilik Balqis di ketuk dari luar.
 
"Maaf Cik Balqis, saya nak maklumkan yang kita terpaksa tunda penerbangan tengahari esok, sebab malam ini jam 8 malam ada makan malam dengan pereka fesyen yang terlibat dengan Festival Kebangsaan"
 
"Aduhai...kenapa maklumkan pada saya lewat Faiz""Maaf Cik Balqis, saya juga di maklumkan lewat.Sepatutnya tiada sebab kita dah buat lunch dengan mereka semua, tetapi penganjur berbesar hati nak berjumpa semua, itu sebab dinner malam ini di adakan,"
 
"Baiklah, tapi esok penerbangan pukul berapa?"
 
"Esok penerbangan pukul 12 tengahari, nanti saya ambil Cik Balqis jam 11.00 pagi. So, malam ni, saya ambil Cik Balqis jam 7 yea"
 
Balqis menganggukkan kepalanya, pintu di tutup selepas Faiz, pembantunya beredar.Handphone segera di capai.Walaupun Balqis berada di Jakarta, tetapi dia terpaksa juga membuat panggilan ke Malaysia untuk memberitahu kelewatan kepulangannya, terutama kepada buah hati pengarang jantung, Ku Nir.Sebelum ini hanya Ku Nir sahaja yang menghubunginya, bila di beritahu dia ingin hubungi, di larang sama sekali.Tersenyum Balqis dengan keperihatinan Ku Nir.
 
 
Handphone Ku Nir tidak dapat di hubungi, kemungkinan sengaja di matikan kerana merajuk dengan Balqis sebentar tadi.Nombor telefon rumah mom di dail, sekali dering kedengaran panggilan Balqis di jawab.
 
Salam di beri, "Mak Mah ker?""Yea, siapa ni?""Balqis""Ohh Cik Balqis,""Maaf ganggu Mak Mah, boleh Qis cakap dengan Ku Nir?""Ku Nir baru saja keluar Qis,""Siapa Mak Mah?""Sekejap yea Qis... Balqis Puan Sri,""Ohhh..tak mengapa, biar saya bercakap dengan Balqis,"
 
Telefon di serahkan kepada Puan Sri,kedengaran salam dari mom untuk Balqis."Balqis balik malam ni kan?""Itulah Balqis ingat malam ni sampai Malaysia, tapi nak minta maaf mom sebab Balqis ada lagi urusan dekat sini.Esok tengahari baru gerak dari sini,""Ohhhh padanlah si bujang mom muncung sedepa, buah hati pengarang jantung tak jadi balik,"
 
"Ku Nir tak tahu lagi mom, tadi dia call Qis na jumpa Qis malam ni, Qis tak bagi, lewat sangat.Tue yang merajuk dengan Qis.Qis call handphone dia tak angkat,""Ku Nir baru jer keluar Qis, mom tanya tadi pun dia tak layan,merajuk rupanya.Dah besar-besar pun merajuk lagi anak mom tue,"
 
"Tak apalah mom, Qis salah gak tadi.Cuma na minta sampaikan dekat Ku Nir esok dari airport Balqis terus jumpa dia yea, boleh mom?""Boleh sangat sayang, mom pun na jumpa Qis, na suruh test baju tuning, Ku Nir pilihkan.Mom pun terkejut juga dia dah sediakan semua untuk Qis,""Haaaaa... yea ke mom, dia tak bagitahu Qis pun,""Suprise barangkali,""Mungkin kot.Tak apalah, esok kita jumpa yea mom.Qis na siap-siap sebab jap lagi ada last event,""Baiklah, hati-hati dekat sana tu,""Baiklah mom,"
 
Puan Sri tersenyum selepas dapat bercakap dengan bakal menantunya.
 
"Siapa tadi mom?"
 

Tiada ulasan: