Ahad, 11 Mei 2014

Puteri Nur Balqis Qaisara

 Credit For Me : Bab 12
Teks By : Lyly Affazreen Abdul Latiff


"Papa ker Ku Nir na imamkan solat kita malam ni?""Macam biasalah pa,Ku Nir saja""Oklah,papa mengalah malam ni"Ku Nir tersenyum.Solat maghrib yang di imamkan oleh Ku Nir membuatkan Balqis rasa di lindungi, sayu hatinya.Bacaan surah-surah betul-betul membuatkan Balqis sayu,begitu teratur ungkapan dan bacaannya.

Bacaan doa di aminkan oleh Balqis.Terasa syahdu apabila Ku Nir minta di berkati ahli keluarganya, untung Ku Nir punya keluarga yang bahagia, tidak seperti dirinya.

"Balqis, kenapa sayang?"

Balqis terkejut apabila di sapa oleh mom Ku Nir."Tak ada apa-apa,""Mari kita ke bawah, mesti nasi dah sejuk tunggu kita semua"Balqis tersenyum.

Ku Nir memerhati tingkah Balqis.Dari mula Balqis sampai sehingga sekarang Balqis masih malu dengan keluarganya.Terlalu sopan tingkah dan tutur kata Balqis pada pandangan matanya.

Suasana di meja makan sunyi, seperti ada sesuatu yang mengganggu.

"Honey, what wrong with you? Ku Nir? Same happen to you" "Nothing,just menikmati masakan Mak Mah pa"

Puan Sri Tengku Soraya ketawa, "Ku Nir, macam first time makan Mak Mah masak yea,""Eh Mak Mah...jom makan sekali""Tak apalah, Mak Mah dah makan dekat dapur tadi.Cantik orang sebelah"

Ku Nir memandang Balqis, "Bakal menantu saya Mak Mah,""Wah Tan Sri,tak lama lagi kita buat kenduri besarlah,""Insya Allah Mak Mah,kita akan sibuk tak lama lagi""Baiklah, Mak Mah tak nak ganggu, makan dulu yea.Lepas makan nanti Mak Mah sediakan kek kesukaan Ku Nir""Thank Mak Mah".

"Balqis, makan jangan malu.Buat macam rumah sendiri jer"Balqis tersenyum dan menganggukkan kepalanya.

Usai makan malam, Balqis segera mengambil ukuran Puan Sri untuk ukuran bajunya.Pinta Puan Sri sepasang jubah yang di hiasi manik dan dari kain yang jenis lembut materialnya membuatkan Balqis tidak merasa sukar untuk menyediakannya dalam tempoh yang singkat.

"Balqis, izinkan mom menyunting Balqis untuk anak mom,Ku Nir"Balqis terkejut."Qis, my mom dan papa sudah sedia maklum semua berkaitan Balqis"Bertambah terkejut Balqis dengan kata-kata Ku Nir, pengertian di minta sambil memandang Ku Nir.

"Balqis, setiap orang semua ada kisah silam, setiap orang semua ada kesalahan, ada kelemahan, tapi jangan jadikan itu sebagai penghalang untuk kita berjaya,untuk kita nikmati kemanisan dalam kehidupan ini"

"Maaf Tan Sri..""Just call me papa saja Balqis, kita bukan di pejabat"

"Maaf, saya bukan insan yang sempurna, saya juga bukan insan yang terbaik.Mungkin terlalu awal untuk Ku Nir melamar saya.Terlalu ramai mereka di luar sana yang lebih memerlukan dan sepadan dengan taraf serta kedudukan Ku Nir dan keluarga papa"

"Qis, saya jika menyukai seseorang, saya tidak pernah bezakan semua itu.Bagi saya, awak pilihan saya. Ada sebab saya memilih awak, awak tidak sama seperti orang di luar sana yang saya kenal. Sebab itu saya tidak mahu tunggu lama-lama, saya bawa awak jumpa mom dengan papa,"

"Mom tiada anak perempuan Qis, hanya ada Ku Nir dan adiknya saja Ku Naz, mom tidak memilih dalam urusan mencari menantu untuk anak-anak.Sebab itu bila Hazwan ceritakan semua, Ku Nir dengar semuanya, mom minta satu Ku Nir buat, lakukan solat hajat,solat taubat,istiharah.Pada dia kita minta petunjuk.Jika sudah tersurat Balqis menjadi menantu mom, mom menerima dengan hati terbuka"

"Betul kata mom Balqis, jangan di sebabkan kisah lalu, Balqis pendam semuanya.Balqis tolak kebahagiaan Balqis untuk merasa semuanya"

"Terima kasih sebab terima Balqis, cuma mungkin Balqis terlalu awal untuk menyatakan persetujuan. Terlalu awal untuk Balqis ikatkan diri Balqis selepas semua yang Balqis alami"

"Qis, ambillah selama mana Qis rasa perlu untuk terima saya, cuma saya harapkan jawapan Qis tak mengecewakan saya,saya ikhlas di dalam membina perhubungan bersama awak"

Balqis sebak mendengar kata-kata Ku Nir, tetapi terlalu awal untuknya menyatakan persetujuan.

Tiada ulasan: