Rabu, 14 Mei 2014

Abanglong Operation Minggu Depan

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera..
 
Kesibukan menguruskan masalah kerja,rumahtangga dan pelajaran membataskan saya mencoret.
 
Seminggu lepas, saya membawa abanglong iaitu anak sulung saya Muhammad Ariff Iskandar Hamsan yang berusia 6 tahun ke klinik bagi mendapat rawatan.Abanglong memang ada sejarah demam panas yang kerap dan mengakibatkan tonsil bengkak.Tetapi kali ini bukan di sebabkan sakit tersebut,sakit yang lain abanglong di duga.
 
'Bird' abanglong ada masalah,Dr. di klinik panel TNB maklumkan ada masalah, surat refer KPJ di keluarkan.Hati dan perasaan saya rasa 'drop' sangat apabila mendapat tahu.Kami tidak menunggu lama, keesokkannya saya dan suami membawa abanglong ke KPJ Abdul Samad.
 
Pada mulanya kami ingin berjumpa dengan Dr. Woon yang merawat adiknya, tetapi oleh kerana Dr. Woon tiada, kami sepakat berjumpa Dr.Alex.Hanya saya dan abanglong sahaja yang berjumpa Dr.Alex, sebab suami on the way dari Nusajaya ke hospital.
 
Dr.Alex maklumkan abanglong nak kena 'angin pasang dan lendir di dalm birdnya'.Selepas di terangkan serba sedikit, Dr. Alex meminta saya refer direct kes abanglong dengan Dr. Lim di Puteri Specialist kerana beliau seorang pakar kanak-kanak.
 
Saya dan suami terus membawa abanglong berjumpa Dr.Lim pada hari yang sama.Hampir 3 jam menunggu kerana ramai pesakit,akhirnya apa yang saya dan suami takutkan berlaku, abanglong akan di bedah.
 
Mungkin bagi orang lain akan menganggap ini perkara biasa, minor operation saja..tetapi bagi saya seorang ibu yang sebelum ini menguruskan anak yang sakit Nifrotic Syndrome dan hospital adalah rumah kedua bagi anak kedua saya, saya merasakan terlalu besar dugaan yang saya sekeluarga alami.Abanglong jarang sakit, kalau sakit dia hanya kerap demam panas sahaja sebab tonsil bengkak, tetapi bila sakit yang di luar jangkaan ini membuatkan saya dan suami sedikit terasa hebat dengan dugaan OlehNya.
 
Abanglong seorang anak yang aktif.Dia jika demam, hanya baring sahaja.Tetapi jika tengok adiknya bermain, dia akan buang segala kesakitan dia, dia akan bersama adiknya bermain.Dia sukar untuk menyatakan kesakitan, jika sakit dia hanya suka mendiamkan diri sahaja.Abanglong seorang anak yang pendiam, susah untuk berkata-kata.
 
Saya dan suami mungkin kurang memberikan perhatian kepada abanglong, kerana lebih menumpukan kepada adiknya yang sakit, tetapi selepas kami berbincang kerana kekhilafan kami suami isteri, kami merasakan abanglong punya hak kerana dia anak kami juga, ia menyedarkan saya serta suami.
 
Kekhilafan kami menyedarkan kami untuk menghargai sesuatu yang berharga, dan amat berharga. InsyaAllah, abanglong akan operation 21hb ni, saya dan suami sudah bersedia.Minor atau major operation tetap membuatkan kami risau.Doakan yang terbaik untuk abanglong.
 
Mungkin kami di uji sedemikian sekarang ni, tetapi kami sentiasa berdoa agar anak-anak kami akan menyenangkan kami kemudian hari.Setiap dugaan kami, ia mematangkan kami di dalam menempuh kehidupan bekeluarga,InsyaAllah..Amin.
 
Wassalam.

Ahad, 11 Mei 2014

Puteri Nur Balqis Qaisara

 Credit For Me : Bab 13
Teks By : Lyly Affazreen Abdul Latiff
 
 
Antara sedar dengan tidak,hampir enam bulan perhubungan serius antara Ku Nir dan Balqis. Kemanisan di dalam perhubungan sentiasa Balqis rasai, Ku Nir seorang yang memahami jiwanya.
 
"Qis, malam ni kita jumpa boleh, saya nak kenalkan dengan seseorang yang istimewa""Malam ni?" "Yea sayang""Maaf Ku Nir, Qis sampai pun dah pukul berapa, lewat sangat.Kita jumpa esok boleh" "Ala....please,bolehlah"
 
Balqis pelik, sejak seminggu Balqis kerja di luar kawasan, perangai Ku Nir terasa berlainan.Ingin saja Ku Nir terbang ke Jakarta bagi melihat dirinya, katanya rindu sangat-sangat.Sedangkan sebelum ini Balqis pernah ke London hampir 3 minggu tidak pernah Ku Nir berperangai sedemikian.Mungkin juga  kerana seminggu sebelum Balqis ke Jakarta, dia sudah menyatakan persetujuan untuk bertunang dengan Ku Nir.
 
"Sayang...please..""Ku Nir, janganlah macam ni.Esok yea kita jumpa,"Bunyi panggilan di matikan.
 
"Ku Nir...Ku Nir...."
 
'Aduhai merajuk pula dia.Tak mengapalah, esok sahaja pujuk,'Kata hati Balqis.
 
Pintu bilik Balqis di ketuk dari luar.
 
"Maaf Cik Balqis, saya nak maklumkan yang kita terpaksa tunda penerbangan tengahari esok, sebab malam ini jam 8 malam ada makan malam dengan pereka fesyen yang terlibat dengan Festival Kebangsaan"
 
"Aduhai...kenapa maklumkan pada saya lewat Faiz""Maaf Cik Balqis, saya juga di maklumkan lewat.Sepatutnya tiada sebab kita dah buat lunch dengan mereka semua, tetapi penganjur berbesar hati nak berjumpa semua, itu sebab dinner malam ini di adakan,"
 
"Baiklah, tapi esok penerbangan pukul berapa?"
 
"Esok penerbangan pukul 12 tengahari, nanti saya ambil Cik Balqis jam 11.00 pagi. So, malam ni, saya ambil Cik Balqis jam 7 yea"
 
Balqis menganggukkan kepalanya, pintu di tutup selepas Faiz, pembantunya beredar.Handphone segera di capai.Walaupun Balqis berada di Jakarta, tetapi dia terpaksa juga membuat panggilan ke Malaysia untuk memberitahu kelewatan kepulangannya, terutama kepada buah hati pengarang jantung, Ku Nir.Sebelum ini hanya Ku Nir sahaja yang menghubunginya, bila di beritahu dia ingin hubungi, di larang sama sekali.Tersenyum Balqis dengan keperihatinan Ku Nir.
 
 
Handphone Ku Nir tidak dapat di hubungi, kemungkinan sengaja di matikan kerana merajuk dengan Balqis sebentar tadi.Nombor telefon rumah mom di dail, sekali dering kedengaran panggilan Balqis di jawab.
 
Salam di beri, "Mak Mah ker?""Yea, siapa ni?""Balqis""Ohh Cik Balqis,""Maaf ganggu Mak Mah, boleh Qis cakap dengan Ku Nir?""Ku Nir baru saja keluar Qis,""Siapa Mak Mah?""Sekejap yea Qis... Balqis Puan Sri,""Ohhh..tak mengapa, biar saya bercakap dengan Balqis,"
 
Telefon di serahkan kepada Puan Sri,kedengaran salam dari mom untuk Balqis."Balqis balik malam ni kan?""Itulah Balqis ingat malam ni sampai Malaysia, tapi nak minta maaf mom sebab Balqis ada lagi urusan dekat sini.Esok tengahari baru gerak dari sini,""Ohhhh padanlah si bujang mom muncung sedepa, buah hati pengarang jantung tak jadi balik,"
 
"Ku Nir tak tahu lagi mom, tadi dia call Qis na jumpa Qis malam ni, Qis tak bagi, lewat sangat.Tue yang merajuk dengan Qis.Qis call handphone dia tak angkat,""Ku Nir baru jer keluar Qis, mom tanya tadi pun dia tak layan,merajuk rupanya.Dah besar-besar pun merajuk lagi anak mom tue,"
 
"Tak apalah mom, Qis salah gak tadi.Cuma na minta sampaikan dekat Ku Nir esok dari airport Balqis terus jumpa dia yea, boleh mom?""Boleh sangat sayang, mom pun na jumpa Qis, na suruh test baju tuning, Ku Nir pilihkan.Mom pun terkejut juga dia dah sediakan semua untuk Qis,""Haaaaa... yea ke mom, dia tak bagitahu Qis pun,""Suprise barangkali,""Mungkin kot.Tak apalah, esok kita jumpa yea mom.Qis na siap-siap sebab jap lagi ada last event,""Baiklah, hati-hati dekat sana tu,""Baiklah mom,"
 
Puan Sri tersenyum selepas dapat bercakap dengan bakal menantunya.
 
"Siapa tadi mom?"
 

Puteri Nur Balqis Qaisara

 Credit For Me : Bab 12
Teks By : Lyly Affazreen Abdul Latiff


"Papa ker Ku Nir na imamkan solat kita malam ni?""Macam biasalah pa,Ku Nir saja""Oklah,papa mengalah malam ni"Ku Nir tersenyum.Solat maghrib yang di imamkan oleh Ku Nir membuatkan Balqis rasa di lindungi, sayu hatinya.Bacaan surah-surah betul-betul membuatkan Balqis sayu,begitu teratur ungkapan dan bacaannya.

Bacaan doa di aminkan oleh Balqis.Terasa syahdu apabila Ku Nir minta di berkati ahli keluarganya, untung Ku Nir punya keluarga yang bahagia, tidak seperti dirinya.

"Balqis, kenapa sayang?"

Balqis terkejut apabila di sapa oleh mom Ku Nir."Tak ada apa-apa,""Mari kita ke bawah, mesti nasi dah sejuk tunggu kita semua"Balqis tersenyum.

Ku Nir memerhati tingkah Balqis.Dari mula Balqis sampai sehingga sekarang Balqis masih malu dengan keluarganya.Terlalu sopan tingkah dan tutur kata Balqis pada pandangan matanya.

Suasana di meja makan sunyi, seperti ada sesuatu yang mengganggu.

"Honey, what wrong with you? Ku Nir? Same happen to you" "Nothing,just menikmati masakan Mak Mah pa"

Puan Sri Tengku Soraya ketawa, "Ku Nir, macam first time makan Mak Mah masak yea,""Eh Mak Mah...jom makan sekali""Tak apalah, Mak Mah dah makan dekat dapur tadi.Cantik orang sebelah"

Ku Nir memandang Balqis, "Bakal menantu saya Mak Mah,""Wah Tan Sri,tak lama lagi kita buat kenduri besarlah,""Insya Allah Mak Mah,kita akan sibuk tak lama lagi""Baiklah, Mak Mah tak nak ganggu, makan dulu yea.Lepas makan nanti Mak Mah sediakan kek kesukaan Ku Nir""Thank Mak Mah".

"Balqis, makan jangan malu.Buat macam rumah sendiri jer"Balqis tersenyum dan menganggukkan kepalanya.

Usai makan malam, Balqis segera mengambil ukuran Puan Sri untuk ukuran bajunya.Pinta Puan Sri sepasang jubah yang di hiasi manik dan dari kain yang jenis lembut materialnya membuatkan Balqis tidak merasa sukar untuk menyediakannya dalam tempoh yang singkat.

"Balqis, izinkan mom menyunting Balqis untuk anak mom,Ku Nir"Balqis terkejut."Qis, my mom dan papa sudah sedia maklum semua berkaitan Balqis"Bertambah terkejut Balqis dengan kata-kata Ku Nir, pengertian di minta sambil memandang Ku Nir.

"Balqis, setiap orang semua ada kisah silam, setiap orang semua ada kesalahan, ada kelemahan, tapi jangan jadikan itu sebagai penghalang untuk kita berjaya,untuk kita nikmati kemanisan dalam kehidupan ini"

"Maaf Tan Sri..""Just call me papa saja Balqis, kita bukan di pejabat"

"Maaf, saya bukan insan yang sempurna, saya juga bukan insan yang terbaik.Mungkin terlalu awal untuk Ku Nir melamar saya.Terlalu ramai mereka di luar sana yang lebih memerlukan dan sepadan dengan taraf serta kedudukan Ku Nir dan keluarga papa"

"Qis, saya jika menyukai seseorang, saya tidak pernah bezakan semua itu.Bagi saya, awak pilihan saya. Ada sebab saya memilih awak, awak tidak sama seperti orang di luar sana yang saya kenal. Sebab itu saya tidak mahu tunggu lama-lama, saya bawa awak jumpa mom dengan papa,"

"Mom tiada anak perempuan Qis, hanya ada Ku Nir dan adiknya saja Ku Naz, mom tidak memilih dalam urusan mencari menantu untuk anak-anak.Sebab itu bila Hazwan ceritakan semua, Ku Nir dengar semuanya, mom minta satu Ku Nir buat, lakukan solat hajat,solat taubat,istiharah.Pada dia kita minta petunjuk.Jika sudah tersurat Balqis menjadi menantu mom, mom menerima dengan hati terbuka"

"Betul kata mom Balqis, jangan di sebabkan kisah lalu, Balqis pendam semuanya.Balqis tolak kebahagiaan Balqis untuk merasa semuanya"

"Terima kasih sebab terima Balqis, cuma mungkin Balqis terlalu awal untuk menyatakan persetujuan. Terlalu awal untuk Balqis ikatkan diri Balqis selepas semua yang Balqis alami"

"Qis, ambillah selama mana Qis rasa perlu untuk terima saya, cuma saya harapkan jawapan Qis tak mengecewakan saya,saya ikhlas di dalam membina perhubungan bersama awak"

Balqis sebak mendengar kata-kata Ku Nir, tetapi terlalu awal untuknya menyatakan persetujuan.

SELAMAT HARI IBU


Nukilan buat mak,
 
Hampir 31 tahun dahulu,lebih kurang jam 3.30petang aku di lahirkan oleh seorang insan istimewa, yang ku gelar "emak".Mengikut kata emak, aku amat senang di lahirkan dan aku juga satu-satunya anak yang di lahirkan di kampung ayah di Negeri Sembilan.Ini kerana abang dan adikku di lahirkan di Selangor,abang di Klang dan adik di Sabak Bernam.
 
Sepanjang usiaku sehingga aku nak berkahwin, bukan tidak pernah aku melawan kata-kata emak, maklumlah masih muda orang kata, tetapi aku cepat sedar yang emak adalah segala-galanya. Kemaafan cepat ku pinta andai salah telah di lakukan.Aku seorang yang senang di jaga menurut emak, ini kerana mungkin sejak kecil aku sudah di asuh dengan ketegasan oleh ayah sehingga kawan-kawan baik lelaki mahupun perempuan susah untuk berkawan denganku.
 
Tengok muka ayah, semua orang takut sebab ayah seorang yang susah senyum,tetapi mereka tak tahu ayahlah seorang yang terbaik buat diriku,dialah yang menjaga dan membesarkan aku serta keluarga dengan titik peluhnya dan aku tak malu mengatakan ayah seorang hero dalam keluargaku.
 
Emak seorang suri rumah sepenuh masa.Emak yang mengasuh kami adik beradik tanpa jemu. Aku di didik oleh emak untuk patuh pada arahan, tegas di dalam membuat keputusan dan tidak membelakangkan keluarga dalam apa jua keadaan.
 
Mungkin kerana itu,aku mewarisi hampir ke semua sifat mak.Emak seorang yang tegas walaupun kadangkala mak suka menjaga hati orang kelilingnya.Emak tak nak orang sedih, emak akan simpan kesedihan yang ada supaya orang gembira.Emak seorang yang peramah, mulut mak memang macam bertih jagung, tapi hati mak baik.Sebab itu aku suka mengadu apa jua masalah dengan mak, mak sudi berkongsi dan mak juga banyak bagi nasihat kepadaku.
 
Kini aku tahu, hampir 6 tahun melayari bahtera rumahtangga bersama suami tersayang, apa yang emak katakan,nasihatkan dan ungkapkan adalah benar berlaka.Tiada yang dusta keluar dari mulut emak, sesungguhnya itulah yang di sebut,
 SYURGA TERLETAK DI BAWAH TAPAK KAKI IBU,
TANGAN YANG MENGHAYUN BUAIAN MAMPU MENGGONGCANG DUNIA.
 
Khas buat emak tersayang, Puan Rogayah Hj Zainudin, terima kasih mak. Apa yang di beri, apa yang di curahkan dan apa yang di perkatakan adalah indah belaka.Halalkan makan minum, susu yang mengalir di dalam tubuh angah, mak dunia akhirat buat angah.
 
Tanpa mak dan ayah angah tidak lahir ke dunia ini.Tanpa asuhan mak dan ayah angah takkan berada di mana angah ada sekarang ni.Didikan dan ilmu agama yang mak ayah beri, angah akan gunakan untuk mendidik anak-anak angah.
 
Terima kasih mak sebab menyayangi anak-anak angah.Mungkin angah tidak dapat memberikan Puteri untuk mak, tetapi Putera-putera angah akan terdidik dengan acuan yang telah mak ayah bentuk pada angah di samping didikan menantu kesayangan mak ayah.
 
Selamat Hari Ibu Mak, Selamat Hari Ibu juga buat emak mertua Puan Saripah. Angah doakan agar mak berdua sihat selalu dan di rahmati OlehNya sentiasa.MIL, terima kasih mak sebab menerima ly dalam sebahagian keluarga mak.Ly tiada apa yang boleh di buktikan, hanya janji untuk membahagiakan anak mak dan cucu-cucu mak.Insya Allah,Amin.
 
Wassalam.
 


Khamis, 1 Mei 2014

Selamat Hari Pekerja

Assalammualaikum wbt...Salam Sejahtera...

Genap sebulan saya tak menulis dekat blog saya.Ya Allah,hanya Dia yang mengetahui kesibukan saya.Novel-novel pun tak sempat di sambung,idea banyak mencurah-curah,tapi masa tak ada.Novel juga byk  lom sempat upload.

Oleh kerana sebulan tidak menulis di sini,pelbagai aktiviti dan banyak benda terjadi.Insya Allah jika di berikan ruang,sampai masa saya akan menulis panjang lebar...moga coretan saya ada yang sudi membacanya...Amin.

Saya baru sahaja sampai dari kampung,sebenarnya saya baru saja balik dari PWTC 2 hari lepas.Ke Pesta Buku Antarabangsa 2014.Seronok, tak sedar sebelah tangan habis memborong novel.Insya Allah,ada rezeki next time saya ingin ke sana lagi.

Saya ingin ucapkan Selamat Hari Pekerja untuk semua warga Malaysia yang bekerja.Bukan hari ini sahaja kita menyambut Hari Pekerja, setiap hari adalah Hari Pekerja.Bekerjalah kita dengan sebaik-baiknya serta jadikan ia satu ibadah di dalam kita berbakti kepada bangsa dan negara,Insya Allah,Amin.

Oklah,nanti bila free saya mencoret lagi,ada kerja perlu di siapkan...Wassalam