Selasa, 1 April 2014

Puteri Nur Balqis Qaisara

Credit For Me : Bab 11
Teks By : Lyly Affazreen Abdul Latiff


Perbualan bersama Hazwan beberapa minggu lepas membuatkan Ku Nir terkejut .Tidak di sangka, orang yang di sukai dalam diam rupanya mempunyai sejarah yang pahit sepanjang kehidupannya. Pada mulanya Hazwan berat untuk bercerita,tetapi selepas melihat kesungguhan Ku Nir, akhirnya dia menceritakan segalanya.


Puan Sri Tengku Soraya terkejut apabila di perkenalkan dengan Balqis, betul kata suaminya, Balqis mirip dengan Tok Engku, emak kepada kawan rapatnya yang sekarang tengah tenat di hospital.


"Mom....why?anything wrong about Balqis?""Nothing,sorry sayang,mom terkejut melihat bidadari di depan mom, you are so beautiful sayang, mari dekat mom"Balqis terkejut dengan kata-kata ibu Ku Nir."Jangan risau sayang, mari sini.Anggap macam rumah sendiri jer"


Bagi Puan Sri Tengku Soraya dia sudah mengetahui segala berkenaan dengan Balqis,Ku Nir sudah menceritakan kesemuanya.Kisah yang tersimpan selama ini tersingkap juga akhirnya.Beliau dan suami sudah berjanji untuk merealisasikan apa yang sudah Hazwan rancangkan pada hujung minggu ini, hanya alasan untuk mereka busana buat dirinya sahaja membolehkan dia berjumpa dengan Balqis.Apa yang di perkatakan oleh suami dan anaknya adalah benar belaka.


"Mari duduk sini Balqis, jangan malu-malu,""Terima kasih Puan Sri""La...kenapa nak panggil Puan Sri,Puan Sri...panggil mom saja Balqis, mom tak ada anak perempuan,"Balqis memandang Tan Sri dan Ku Nir di hadapannya."Betul Balqis, jangan malu-malu,jangan segan ya.Ni Mak Mah dah siap hidangan belum honey?""Sudah sayang, tapi nak makan dulu ker solat dulu,dah nak masuk waktu ni""Kita solat dululah, boleh Balqis?Ker Balqis dah lapar?""Tak kisah, solat dulu pun ok Tan Sri,""Just call me papa sahaja Balqis, baiklah kita solat dulu saja, Ku Nir tunjukkan bilik tetamu dekat Balqis, berikan telekung dengan Balqis ya, papa dengan mom tunggu dekat bilik solat,""Baiklah pa,"


Ku Nir mengajak Balqis ke bilik di tingkat 1 rumahnya,"Balqis, awak rest dulu, nanti sekejap lagi kita boleh solat jemaah sama-sama.Nanti nak ke bilik solat, saya datang.Dekat dalam almari ada telekung,awak pakai sahaja telekung tu.Nak ambik air sembahyang pun dekat dalam bilik ni saja, ada bilik air""Terima kasih Ku Nir,""Kalau nak apa-apa just ketuk pintu bilik saya, bilik saya sebelah ni sahaja,""Baiklah,terima kasih"Ku Nir tersenyum dan meminta diri ke biliknya.


Pintu bilik tetamu di buka,terpegun Balqis dengan keindahan bilik tetamu di rumah Ku Nir.Balqis duduk di sofa berhadapan katil.Mindanya berfikir apa yang di beritahu oleh Ku Nir sebentar tadi.

Hidup sebagai seorang pereka fesyen memang tidak mengira masa.Jika ada mereka yang inginkan dia mereka busana, Balqis akan memenuhi permintaan pelanggannya.Itulah pendapatan untuknya.Begitu juga dengan Puan Sri, ibu kepada Ku Nir.Tan Sri adalah regular customer untuk akademinya, mustahil untuknya menolak permintaan Tan Sri.

Luahan perasaan Ku Nir membuatkan Balqis runsing.Status yang di pegang olehnya membuatkan dia bertambah runsing, penjelasan abang sepupunya membuatkan dia bertambah sesak nafas.Masalah datang bertimpa-timpa.

2 ulasan:

nurin safiyah berkata...

wah hebatnya ..:)

nurin safiyah berkata...

wah hebatnya :)