Jumaat, 21 Februari 2014

Salam untuk semua

Assalamualaikum wbt...


Syukur Ke AtasNya kerana di beri kesempatan bernafas sehingga ke hari ini.Alhamdulillah.


Sejak minggu lepas saya sudah sibuk dengan kuliah semula kerana semester baru sudah bermula.Makin sibuk saya sebab saya akan melaksanakan persediaan untuk projek akhir untuk semester akan datang, ini kerana saya hanya tinggal beberapa subjek sahaja sebelum menamatkan pengajian nanti.Makin sibuklah saya.


Semester ini saya akan belajar berkenaan Elektrik, IT, Mekanikal dan Kewangan.Penuh jadual saya setiap minggu sebab saya mengambil 4 subjek, Insya Allah saya akan cuba laksanakan dan capai pointer yang di inginkan.


Untuk bulan ini, saya mendapat keputusan temuduga kenaikan pangkat.Sedih + sedikit ralat sebab saya mendapat jawapan DUKACITA, tetapi saya tidak berputus asa dan akan cuba usaha lagi.Saya tetap akan memohon jika jawatan tersebut di buka lagi dan saya akan memperbaiki skill untuk menghadiri dan menjawab semasa temuduga.Bagi saya, saya sudah jangkakan keputusannya, saya redho apa yang telah di tetapkan OlehNya, mungkin ada keputusan  yang lebih menggembirakan untuk saya,siapa tahukan?Macam result last semester,Alhamdulillah.


Oklah,nanti saya sambung bercerita lagi.Banyak untuk saya kongsikan, moga dengan perkongsian saya dapat lebih ilmu kepada kawan-kawan sekalian,Insya Allah.


Wassalam.

Puteri Nur Balqis Qaisara

Credit For Me : Bab 7
Teks By : Lyly Affazreen Abdul Latiff


Kata-kata abang sepupunya malam tadi bermain di fikiran Balqis pada pagi itu.Agak mustahil untuk Balqis menerima apa yang di terangkan kepadanya,tetapi surat arwah ibu dan fail-fail yang di serahkan kepadanya membuatkan hatinya runsing.'Mustahil aku anak dia, mustahil semua ni milik aku,sukar untuk aku percaya'detik hati Balqis.


"Qis, abang minta maaf kerana rahsiakan ini semua.Abang pikul amanah arwah ibu Qis, abang tidak berani untuk buka cerita ni sehingga Qis mencapai umur 26 tahun,"Balqis tahu minggu hadapan dia akan menyambut hari lahirnya,tetapi berita yang baru di terimanya membuatkan dia bertambah susah hati.


"Qis tak percaya semua ni abang Iwan, mustahil Qis boleh ada duit sebanyak ini dalam sekelip mata, mustahil Qis anak diorang.Qis ni anak luar nikah bang, Qis anak yang tak tahu siapa bapa,hanya ibu yang sudi jaga Qis, dialah ratu hati Qis bang,kak Nadia"Air mata yang mengalir terus megalir tanpa mahu berhenti.


"Jangan cakap macam tu Qis,abang tahu semua ni drastik untuk Qis terima, tetapi percayalah.Ada sesuatu di sebalik yang berlaku.Kita jumpa keluarga Qis yea sayang, abang nak nasib Qis terbela, abang tak nak orang lain permainkan Qis.Qis anak halal, Qis di lahirkan dalam keluarga yang sah taraf, cuma masalah keluarga sebabkan Qis tersisih"


"Betul cakap abang Iwan Qis, terlalu payah untuk abang Iwan menyimpan rahsia ni semua, dia mahu adiknya terbela,tidak di caci, di keji orang lagi.Qis ikutlah cakap abang,dah lama abang Iwan simpan semua ni, mereka pun dah akui kesilapan mereka""Tapi kak...""Please Qis...."Balqis memandang sayu abang sepupunya,Hazwan cuba untuk meraih simpatinya, untuk dia bersetuju dengan cadangan yang di berikan tadi.


Terlalu banyak rahsia yang masih belum di rungkaikan.Balqis terasa amat perit untuk menghadapi semua ini.Perlahan-lahan surat arwah ibunya di buka,


Balqis sayang,
          Maafkan ibu atas semua yang berlaku,ibu tahu terlalu sukar untuk Qis tempuh semua ini, tetapi ketahuilah sayang, semua ini ibu hadapi saat membawa kamu ke kampung ibu,di caci,di hina dan di keji oleh mereka di sekeliling.Tetapi ibu tahu, kamu anak yang baik, kamu anak halal dari keluarga yang berada cuma kamu kekurangan kasih sayang, kasih sayang keluarga juga sebabkan kamu berada bersama ibu di sini.


Cerita kamu terlalu baru untuk kamu ketahui, tidak selusuh surat ibu kepada kamu.Kamu anak bongsu keluarga berada di bandar sayang, ibu hanya seorang tukang masak sahaja di villa indah itu.Perkahwinan kedua orang tuamu adalah tanpa persetujuan dari nendamu, iaitu emak kepada ayahmu.Nendamu menentang keras perkahwinan ini kerana dia sudah mempunyai calon yang sesuai untuk bapamu.Tetapi bapamu menentang, cintanya terhadap ibumu lebih mendalam dari cinta ke atas pilihan emaknya.



Mereka berkahwin di luar negara, kamu juga lahir di luar negara, tetapi di daftarkan di sini kelahiran kamu kerana beberapa masalah yang berlaku.Ibu sertakan gambar ibubapamu yang sebenar, itu gambar mereka berkahwin di London setahun sebelum kelahiran kamu.



Puteri Nur Balqis Qaisara Tengku Megat Radhwan, seindah nama, semanis pekertimu sayang.Ibu bertuah, walaupun dikau di lahirkan dalam keluarga yang bermasalah, tetapi dikau seorang yang tabah,beebudi bahasa dan yang paling ibu kagumi dikau mewarisi ciri-ciri arwah nendamu, kuat dalam menghadapi semua ujian yang datang.



Qis, ibu mahu Qis berjumpa dengan ibu dan bapa Qis, jumpalah mereka, dengarlah segala yang tersurat dan tersirat di sebalik semua ini.Ibu hanya pemegang amanah untuk kamu anak, ibu mahu yang terbaik untuk kamu,kerana ibu tahu kamu berhak untuk tahu semua dan berhak untuk milikinya.Walaupun perit untuk kamu hadapi, tetapi kamu berhak ke atasnya.


Jadikan semua yang berlaku adalah sebahagian asam garam kehidupan kita.Ibu tidak ralat membesarkan kamu kerana kamu permata yang berharga untuk ibu.Janganlah kamu sedih untuk semua ini kerana kisah kamu sudah ibu khabarkan kepada arwah nenek dan datuk sebelum mereka meninggal dahulu.Segala sudah ibu ceritakan,mungkin ajal mereka awal di jemput OlehNya, kita tidak dapat menolak takdirNya.

Salam sayang dari ibumu.



Hampir renyuk surat arwah ibunya di tangan Balqis.Tiada kata dapat di gambarkan oleh Balqis ketika itu.

Jumaat, 14 Februari 2014

Puteri Nur Balqis Qaisara

Credit For Me : Bab 6
Teks By : Lyly Affazreen Abdul Latiff


"Ku Nir, where are you?"Engku Nirwan Shah kenal suara siapa di balik pintu biliknya itu, "Mom, i'm coming, sorry"Tengku Soraya geram dengan sikap sambil lewa anak sulungnya.Selang setengah jam, orang yang di tunggu menunjukkan muka sambil membuat muka tidak bersalah.

"Sorry mom, I very tired,busy for paper work tonight, sorry ok""Ku Nir, please, change your attitude, mom don't like this ok. Sambil lewa, please set your time, mom tak nak tunggu macam ni"Ku Nir tersenyum,dia akui kesilapannya, kerana sibuk dengan kertas kerja semalam, dia tidur lambat.Akibatnya, pagi ni di marahi oleh mama kesayangannya.Maklumlah sudah berjanji untuk mengambil papanya balik dari meeting di US.Projek usahasama companynya dengan syarikat antarabangsa.

"Your breakfast?" "Its ok mom, Ku Nir breakfast dekat luar jer nanti, cepat mom,dah lewat"Geram Tengku Soraya pada anaknya, dia yang bangun lambat, dengan dirinya juga lambat ke lapangan terbang.

"Berubah Ku Nir, mom penat tahu tegur, kerja-kerja juga, tapi please take your time for your self, jangan macam ni, tak ada life""Ku Nir busy lah mom, banyak kerja.Tak ada masa nak rest-rest ni""Kalau macam tu sampai tua mom tak akan dapat cucu tahu tak,asyik kerja ajer kamu,kahwinnya tak"Ku Nir tersenyum, "Mom carikanlah"Di cubit anaknya yang sedang memandu,jeritan kedengaran "Mom..please...""Kalau kamu kahwin ikut pilihan mom, senang.Ini mom carikan ada saja yang tak kena, perempuan ni macam ni lah, macam tu lah,"Ku Nir tersenyum, dia tahu bukan seorang yang mom kenalkan padanya,semua di tolaknya,ada saja kekurangan di matanya.Hatinya telah tercuit dengan seseorang yang cantik pada pandangan matanya.

"Mom, Ku Naz bila balik?""Kalau tak silap mom hujung tahun ni, dia busy dengan project and final year.I try double confirm for her,why?""Tak ada apa, just Tanya sahaja,lama dah tak berbual dengan si kecik tu"Tengku Soraya tersenyum, memiliki 2 anak lelaki membuatkan hidupnya penuh kegembiraan dan kebahagiaan, cuma rezeki anak perempuan tiada, dia di sahkan oleh doctor tidak boleh mengandung, rahimnya terlalu lemah.

Mereka tiba di lapangan terbang KLIA terlewat seperti waktu yang di janjikan.Papanya sudah menunggu di ruangan ketibaan."Sorry pa, Ku Nir terlewat bangun buat papa menunggu""Its ok Ku Nir,papa pun baru setengah jam sampai.Kita breakfast dulu boleh?Seminggu dekat US muak papa makan western food,""Alright pa,Ku Nir bawa tempat istimewa"Tan Sri Engku Yahaya tersenyum, di pandang wajah isterinya.Rindu,walaupun baru seminggu tidak berjumpa.

"Why honey?anything wrong??""Bukanlah sayang,rindu" Tengku Soraya tersenyum malu."Pa,mom..tunggulah dekat rumah,malu Ku Nir""Why my son?""Malulah tu honey,cepat kahwin nanti nak bermanja dah boleh dengan wife sendiri""Nantilah pa,sampai masa Ku Nir kenalkan dengan seseorang yang dah berjaya mencuri hati ni"Kata Ku Nir sambil menunjuk dadanya sambil tersenyum."Sudah berpunya, siapa gadis bertuah tu sayang?""Wait yea mom, nanti Ku Nir kenalkan"Terpancar wajah keceriaan di muka anak sulung mereka.

Rabu, 12 Februari 2014

Puteri Nur Balqis Qaisara

Credit For Me : Bab 5
Teks By : Lyly Affazreen Abdul Latiff


"Ohh kamu berdua dah tak kerja dekat hotel tue lagi, padanlah last 3 years saya ke sana tak jumpa kamu berdua""Saya dah dapat kerja dekat sini Ku Nir, kebetulan Nadia pun ada apply kerja dekat sini, tu yang kami pakat berpindah.Lagi pun tak lama lagi nak kahwin, so kami pilih biarlah kami berdua di sini saja""Congratulation, akhirnya.."Nadia tersenyum,"Berkat doa Ku Nir juga, asyik usik-usik saya dengan Nadia dulu"Nirwan ketawa.

"Qis, malam ni Qis free tak?"Iwan bertanya kepada adiknya, tujuan utama dia datang dari Shah Alam ke PJ untuk berjumpa adiknya."Free, kenapa yea?""Abang jumpa adik malam ni, abang ambil adik malam nanti, ada hal sikit abang nak bincangkan"Balqis pelik, macam ada sesuatu yang besar membebankan abangnya. Iwan membuat muka biasa sahaja.

"Hazwan, saya cakap sikit boleh?"Iwan memandang Ku Nir,"Saya minta izin berkawan dengan adik kamu"Balqis terkejut mendengar kata-kata lelaki yang baru di kenalinya itu,"Saya tak kisah Ku Nir, tapi kena tanya tuan badannya dulu, boleh Balqis?"3 pasang mata memandang kepadanya,berubah muka Balqis dengan persetujuan abang sepupunya.

"Adik saya ni pemalu Ku Nir, tapi kalau berkawan tak kisah.Tapi Ku Nir jangan main-mainkan dia yea, dia ni kesayangan saya tau, sakit dia, sakit saya.Ini jantung saya""Wow...sampai macam tu sekali""Yea Ku Nir, saya yang jaga dia sejak dulu,"Ku Nir menganggukkan kepalanya.

"Jangan risau dik, Ku Nir ni baik orangnya, tak salah kita berkawan, biar ramai.Jangan sibuk jer 24 jam, nanti akak pening tengok adik mengadap rekaan adik tue jer"Ulas Nadia."Rekaan?""Adik saya ni pereka fesyen dekat akademi tue Ku Nir, baru lagi bekerja""Ohhh saya ingat dia model"Iwan dan Nadia ketawa mendengar kata-kata Ku Nir, Balqis tersenyum sahaja.

"Oklah dik abang gerak dulu, abang jumpa malam nanti,takut lewat sampai ke office""Kamu kerja di mana sekarang Hazwan?""Radh Holding Corperation Ku Nir""Ehh itu company kawan papa saya, nanti bila saya ke sana saya jumpa kamu"Iwan menganggukkan kepalanya dan meminta diri.

"Maaf, saya juga minta diri dulu,ada kerja perlu di siapkan""Rasa saya awak ada setengah jam lagikan masa lunch, kita borak-borak dulu boleh?Lagipun makanan awak pun belum habis lagi kan, tak baik membazir?"Balqis serba salah.

"Jangan risau, just borak jer, saya pun akan ke akademi lepas ni, ada meeting dengan bahagian projek amal, pukul 3 nanti""Projek amal?""Yea, bulan depan company saya ada pertunjukkan amal untuk bantu anak-anak yatim,kami buat pertunjukkan fesyen sebagai salah satu acara,nanti rekaan tersebut akan di peragakan dan duitnya akan di dermakan ke rumah anak yatim dan sebahagiannya kepada pereka,""Projek Amal Titian Kasih Rekaan Muslimah ker""Yea,mana awak tahu?Awak salah seorang pereka tue ker?"Balqis menganggukkan kepalanya.

"Saya tak tahu, maaf""Tak ada apa perlu di maafkan""Wahhh..tak sangka saya dapat berjumpa dengan pereka yang berkaliber, papa saya bagitahu pertama kali melihat rekaan awak, dia teramat gembira, nilai-nilai islamik yang awak letak dalam rekaan tersebut membuatkan rekaan tersebut bernilai tinggi""Terlalu tinggi pujian tersebut, saya biasa-biasa saja""Papa saya yang cakap tau, saya belum tengok lagi rekaan awak, tak sabar saya nak tengok"Balqis tersenyum.

"Dah 2.30, saya rasa better kita ke akademi.Saya juga terlibat meeting nanti""Ohh yea ker, nampaknya jodoh saya untuk berkawan dengan awak di permudahkan"Balqis tersenyum memandang lelaki di depannya.Mereka berjalan beriringan ke bangunan akademi yang tidak jauh dari restoran mereka menjamu selera.

Puteri Nur Balqis Qaisara

Credit For Me : Bab 4
Teks By : Lyly Affazreen Abdul Latiff


4 Tahun berlalu...

 Balqis berjaya mendapat segulung ijazah sekembali dari Perancis.Kerjaya sebagai pereka fesyen bermula apabila dia bekerja di Akademi Fesyen Kebangsaan.Telefon di sisi Balqis berbunyi tatkala dia sibuk menyiapkan rekaan baju untuk pertunjukan bulan depan.

"Abang Iwan!!!!" "Assalamualaikum adik abang"Balqis malu sendiri, "Maaf, Waalaikummussalam""Sakit telinga abang tahu""Sorry abang"Iwan ketawa.

"Dik, jom lunch sama, abang dah dekat dengan office adik ni""Betul?ok,ok...abang sorang saja ker? Ker dengan your fiance?""Mestilah dengan tunang abang, cepat.Lagi 15 minit abang sampai, tunggu dekat bawah""Ok"

Balqis tersenyum, sudah lama dia tidak berjumpa dengan abang sepupunya.Abang Iwan sudah bertunang dengan kak Nadia tahun lepas.Segala berkenaan keluarga mak su abang Iwan kongsikan pada Balqis sekembali dia dari luar negara.Balqis belum bersedia untuk kembali menziarah mak sunya di kampung,takut mak su masih marahkan dia.

"Kak Mas, Balqis keluar lunch dulu yea,kalau ada apa-apa call Qis yea""Baik Cik Balqis""Keluar dengan boyfriend ker Cik Balqis?"Balqis memandang orang yang menegurnya,"Tak lah kak Sal, dengan abang Qis, lama Qis tak jumpa dia""Ohhhhh"Balqis meminta diri, staff bawahannya suka mengusik dirinya sejak dia masuk bekerja awal tahun lepas.Sikap Balqis yang sopan santun, hormat orang tua membuatkan mereka suka kepadanya.

Oleh kerana lift penuh, Balqis terpaksa menunggu lift lagi satu untuk turun.Apabila pintu lift di buka, kelihatan seorang lelaki di dalamnya.Balqis menundukkan kepalanya, tanda hormat.Lelaki di dalam lift tersebut memandang Balqis, satu tarikan untuk terus memandang gadis di depannya,keayuan gadis bersut pejabat membuatkan lelaki tersebut tertarik.

"Ehemm..Assalamualaikum"Lelaki di belakang Balqis memberi salam,"Tak jawab dosa tau""Maaf, Waalaikummussalam,ada apa yea?"Balqis baru perasan hanya mereka berdua sahaja di dalam lift, pasti lelaki tersebut memberi salam padanya.Balqis menoleh ke belakang,"Hai, maaf.Saya Nirwan, awak?"Salam lelaki bernama Nirwan, Balqis sambut dengan menundukkan sedikit kepalanya tanda hormat,"Maaf"Nirwan baru perasan kesilapannya, mana mungkin gadis bertudung di depannya akan menyambut salamnya, mereka bukan muhrim,Balqis tersenyum.

"Awak kerja sini ke?"Balqis menganggukkan kepalanya."Floor berapa?Tak pernah nampak pun""10" "Awak model ker?"Balqis tersenyum, "Tidak""Friends?"Balqis terkejut dengan kata-kata lelaki yang baru di kenalinya,"Maaf, saya tertarik untuk berkawan dengan awak"Balqis tersenyum dan menganggukkan kepalanya.

Apabila sampai di ground floor, Balqis terlebih dahulu keluar di ikuti oleh lelaki bernama Nirwan. "Awak nak pergi lunch ker?"Belum sempat Balqis menjawab soalan Nirwan,"Adik!"Balqis menoleh pada suara yang amat di kenalinya,dia tersenyum."Ehhh..Ku Nir?"Iwan terkejut kerana orang yang banyak membantunya  berada di depannya. "Hizwan?""Yea Ku Nir, lama kita tak jumpa"Mereka bersalaman."Nadia?"Nadia tersenyum dan menganggukkan kepalanya.

"Dik, ini Engku Nirwan Shah, regular customer dekat hotel abang dengan kak Nadia kerja dulu,"Iwan memperkenalkan Ku Nir pada adik sepupunya."Ku Nir, ini adik kesayangan saya.Balqis.Inilah permata saya"Nirwan mnganggukkan kepalanya, 'Balqis, sedap namanya, semanis orangnya'Gumam Nirwan.

"Ku Nir nak ke mana?"Bukan office Ku Nir dekat Damansara ker?Kenapa dekat PJ?""Ingat lagi kamu yea Nadia, saya jumpa kawan tadi""Ohh...kalau macam tue come join me lunch Ku Nir?"Terus Nirman menganggukkan kepalanya, memang dari tadi dia ingin lebih mengenali gadis yang bernama Balqis.

Puteri Nur Balqis Qaisara

Credit For Me : Bab 3
Teks By : Lyly Affazreen Abdul Latiff
"Qis, Qis tinggal dekat sini beberapa hari ni yea,ini kawan abang, kak Nadia.Apa-apa Qis bagitahu Nadia jer,boleh dik?""Qis takut mak su marah abang""Jangan risau, nanti esok pagi abang tengok keadaan dekat rumah.Qis rehat,nanti dalam pukul 11 pagi abang dating ambik Qis dengan Nadia, kita uruskan semua dokumen perjalanan Qis ke luar Negara ok,jangan takut.Kak Nadia akan jaga Qis" "Yea dik, jangan risau,mari akak tunjukkan bilik"Nadia tahu serba sedikit berkenaan Balqis, Iwan sudah ceritakan padanya.Dia memahami keperitan Balqis kerana dia juga anak yatim piatu.
"Nadia, pukul 11 abang datang, nanti kamu berdua siap-siap yea,jaga adik abang yea"Nadia menganggukkan kepalanya sambil tersenyum.Iwan meminta diri untuk pulang, dia mahu tahu esok apa reaksi isi rumah bila dapat tahu Balqis sudah tiada.Hanya sekeping surat sahaja di tinggalkan oleh Balqis di dalam biliknya.
Iwan sudah merangka apa yang perlu di lakukannya untuk masa depan adik sepupunya.Janji dengan mak long akan di tunaikan, dia juga sedang berusaha sekarang untuk menempatkan diri di dalam syarikat multinasional yang akan mengubah nasib adik sepupunya.Walaupun hanya memiliki segulung diploma dalam bidang pengurusan perniagaan, dia akan cuba untuk memperoleh jawatan di syarikat tersebut.Matlamatnya hanya satu,nasib adik sepupunya mesti di bela,itu tekadnya.
"Mak!!!!!!""Kau kenapa Imah?menjerit-jerit pagi-pagi buta ni?"Sekeping kertas di hulurkan kepada emaknya."Bertuah punya budak,kau lari dari rumah!""Apa kecoh-kecoh ni mak?""Budak bertuah tu dah lari!"Iwan membuat muka seperti terperanjat, di dalam hati dia ingin ketawa melihat reaksi orang di dalam rumah di atas kehilangan Balqis.
Selepas membaca surat Balqis,"Biarlah dia lari mak,mak kan tak suka dia.Kata dia beban""Kau ni kan Iwan,bukan nak menangkan aku.Habis siapa nak buat kerja rumah kalau dia tak ada?Siapa nak masak?Kebulur korang semua tahu tak!!""Anak bongsu mak ni kan ada,biarlah dia buat""Ehhh tolong sikit yea, Imah mana tahu buat semua ni""Belajar..."
Imah memandang geram reaksi wajah abangnya."Dah lah mak, biarlah dia keluar,aman sikit rumah ni.Kalau tak asyik dia kena marah dengan mak jer,kurang sikit tanggungan makan""Bertuah kau Iwan,kau macam suka dia tak ada""Yea Iwan suka mak, Iwan sedih tengok dia kena marah, buat semua kerja dalam rumah ni"Mak Eton geram dengan reaksi anak keduanya, terlalu membela anak haram tersebut.
"Kita report polis mak?""Ehhh..tak payahlah kecoh-kecoh Imah,nanti satu kampong tahu baru padan muka kita.Nanti dia kata mak dera budak tu pulak, lain cerita nanti"Mak Eton menganggukkan kepalanya, termakan dengan kata-kata Iwan."Tak payah, biarlah dia nak pergi mana, bukan urusan aku.Pening kepala aku fikir masalah dia, dia dah berambus aku senang sikit"Imah mencembik mendengar kata-kata emaknya.
"Oklah mak, Iwan nak tidur kejap,Iwan balik lewat semalam,pukul 5 pagi baru tidur.Nanti pukul 10 ni Iwan nak masuk kerja""Bukan kau kerja petang ker Iwan?Awal kau nak pergi hotel buat apa?""Kawan Iwan dah berhenti mak, Iwan kena cover tempat dia, orang tak cukup""Kalau macam tu,nanti kau bagi mak seratus dua, mak nak beli barang""Ehhh bukan Iwan dah bagi minggu lepas RM300 untuk buat duit dapur ker mak?""Aku nak beli barang, kau bagi ajalah.Banyak cakap pulak" Iwan menganggukkan kepalanya.
"Bang, Imah pun nak sikit, duit gaji Imah tak cukuplah""Kau bukan baru gaji ker semalam Imah?Boros sangat kau ni,pengsan abang cover kau tahu tak""Ala...sikit jer"Iwan membuka dompetnya, nasiblah dia rajin membuat kerja lebih masa, dapatlah dia tampung serba sedikit perbelanjaan keluarganya.Duit yang mak long peruntukkan untuk dia dan Balqis tidak sesekali dia gunakan, dia berazam untuk sambung belajar bila sampai masanya nanti.
Selepas memberi emaknya RM200 dan adiknya RM100,Iwan kembali ke biliknya.Pening memikirkan perangai ahli keluarganya yang tidak mahu berubah.Kalau macam ni perangai mereka, mesti duit simpanannya kering di kikis.

Hari itu segala persiapan Balqis di selesaikan,minggu depan Balqis akan terbang ke Perancis untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang rekaan fesyen, minat dia sejak kecil.Iwan sedaya upaya akan tunaikan impian adik sepupunya itu.

Puteri Nur Balqis Qaisara

Credit For Me : Bab 2
Teks By : Lyly Affazreen Abdul Latiff
"Kau ingat muka kau cantik sangat?Kau pergi belakang, banyak kerja kau tak siap lagi,asyik nak mengadap kubur mak kau tu,sampai ke malam aku tak makan,cepat!!!"Jerit Mak Eton."Hari-hari aku kena bebelkan kau,tak reti bahasa langsung.Penat aku dengan budak ni"Oleh kerana semalam Balqis tidur lewat,dia bangun agak lewat hari ni.Semua kerana Daud dan Mak Eton banyak sangat kerenahnya, nak makan tengah malam.Di suruh dirinya untuk memasak.Akibatnya, lebih kurang pukul 3 pagi baru Balqis tidur.Pagi ni, bila dia minta izin ke kubur arwah ibunya, Mak Eton melenting.

"Sayang, sayang kena tahan dengan perangai mak su, jangan lawan cakap dia,ibu tahu sayang anak yang baik"Balqis menahan air matanya dari mengalir,dia tidak mahu ibunya melihat air matanya, cukuplah penderitaan ibunya menanggung kanser sejak beberapa tahun dahulu."Iwan, jagakan Balqis untuk mak long.Mak Long tahu Iwan boleh pikul amanah ni.Bila Qis dah dapat keputusan SPM,Iwan mohonkan dia belajar yea,Iwan ingat nasihat mak long yea"Tersekat-sekat ibu Balqis menyampaikan pesan kepada salah seorang anak adik kembarnya, orang yang paling di percayainya.

Iwan tahu segala kisah mak longnya,mak longnya juga sudah bercerita siapa Balqis, cuma mak longnya minta bila sudah sampai masa baru di ceritakan hal sebenar.Amanah mak long Iwan pikul, Iwan terlalu menyayangi Balqis, Balqis adiknya dunia akhirat.Kerana kepercayaan juga, Iwan di amanahkan untuk menjaga segala kewangan Balqis nanti sehingga dia tamat belajar,Balqis tidak tahu, dia mewarisi hampir setengah juta kekayaan milik keluarga sebenarnya.

"Iwan,mak long amanahkan semua ini untuk Iwan jaga.Mak long percaya Iwan boleh.Iwan janji dengan mak long yea,jagakan Balqis seperti adik Iwan sendiri""Mak long, kenapa tidak di beritahu perkara sebenar kepada Balqis?""Iwan, mak long terlalu sayang Balqis, pertama kali mak long menyambut kelahirannya, mak long tahu dia anak yang baik.Cuma mungkin nasib bukan menyebelahi dia,takdir dia telah di tetapkan begini.Insya Allah satu hari nanti mereka akan tahu kewujudan Balqis dan mereka akan menyayangi dia seperti mak long menyayangi dia"Iwan menganggukkan kepalanya.

'Ibu, kenapa begini sekali penderitaan Qis?Qis tak minta lebih, cuma Qis hanya minta sedikit simpati sahaja'Ungkap Balqis di saat dia selesai solat maghrib.Nanti dalam pukul 1 pagi, selepas isi rumah tidur, dia akan keluar dari rumah ini mengikut abang Iwan, dia ingin mulakan hidup baru.Walaupun dia gusar,tetapi dia pasrah.Dia tidak sanggup hadapi ini semua.

Balqis ingat lagi, ibunya di caci oleh orang kampong,walaupun dia kecil pada masa di bawa balik ke kampong, dia tahu semua orang membenci ibunya,dia di herdik, di marah, di pulau.Di sekolah semua orang benci padanya, tetapi kerana kebijaksanaan dia, dia di pandang sedikit oleh guru-gurunya yang pada mulanya jijik kepadanya.Kerana dia juga, dia dapat harumkan nama sekolah dengan keputusan yang cemerlang, straight A dalam 12 mata pelajaran semasa SPM.

Tetapi itu tidak berjaya menutup mulut orang sekeliling, kerana status dia masih kekal di hina.Arwah datuk dan neneknya membenci padanya, mereka meninggal semasa kemalangan 5 tahun lepas, mak su tidak habis menyalahkannya.Dia pasrah bila ibunya pula pergi kerana kesakitan yang di hadapi, kerana jijik dengan ibunya, tidak ramai yang hadir menziarahi jenazah ibunya.Balqis pasrah,dia tahu ibunya tidak salah kerana melahirkan dia, dia tahu ibunya kuat.Dia tahu, ibunya tidak minta semua ini terjadi,kerana itu Balqis tidak pernah mempersoalkan semuanya.

Rupa paras Balqis yang tinggi,putih ala model membuatkan ramai perempuan tidak menyukainya, semua menganggap Balqis ingin merampas kekasih mereka, termasuklah Imah sepupunya.Wajah ibunya yang berkulit hitam manis membuatkan ramai lagi yang mengata dia anak haram, anak luar nikah, anak tidak sah taraf dan bermacam-macam lagi panggilan hina di berikan kepadanya.Balqis pasrah.

Cuma sehingga sekarang Balqis masih menjadi tanda tanya bila  dia melihat sijil kelahirannya, namanya bukan Nur Balqis Qaisara tetapi di awalnya tertera Puteri dan di bintikan dengan Tengku Megat Radhwan,nama ibunya sahaja Puteri Nur Amirah Syed Mokhlas, tetapi nama arwah ibunya hanya Noramirah.Pernah dia suarakan pada arwah ibunya, tetapi ibunya hanya tersenyum dan memberitahu suatu hari nanti dia akan tahu kebenaran semuanya.Kerana ingin menjaga hati ibunya, sejak itu dia langsung tidak bertanya lagi.

Puteri Nur Balqis Qaisara

Credit For Me : Bab 1
Teks By : Lyly Affazreen Abdul Latiff

"Balqis!!!Balqis!!! Kau kat mana haaa?Geram betul aku dengan budak ni,aku suruh basuh baju, pinggan mangkuk bersepah belum di basuh,merayap jer kerjanya budak ni."Bebel Mak Eton,mak su Balqis merangkap adik kembar arwah ibunya."

Kenapa bising-bising ni mak?Pagi-pagi dah jerit satu rumah, orang nak tidur pun tak boleh"Mak Eton memandang orang yang bercakap dengannya."Kau Nampak budak bertuah tu Daud?Dari tadi mak cari dia tak jumpa-jumpa""Pergi kuburlah agaknya mak,tak kan mak tak tahu lagi runtin harian dia setiap hari lepas mak kesayangan dia mati"Anak Mak Eton yang bongsu bersuara,Imah.
"Menyusahkan aku betullah.Ha..ni kau tak kerja ker Daud?Imah?""Imah kerja malamlah mak, mak ni lupa ker?""Lupa pula aku,kau Daud?""Malaslah nak kerja mak,penat bos Daud asyik bebel dekat Daud jer,"Mak Eton mengelengkan kepalanya,perangai anak sulung dia memang begitu,pemalas."Ni Iwan mana?senyap jer rumah""Entah"Jawab kedua-dua anak Mak Eton.

Anak kedua Mak Eton,Iwan memang jarang berada di rumah,oleh kerana dia bekerja di hotel berdekatan,dia banyak habiskan masa dengan membuat kerja lebih masa.Hendak harapkan abang sulungnya, memang tak berasap dapur,adik bongsunya si Imah lagi tidak boleh di harap,asyik minta duit kerjanya walaupun dia bekerja di kilang dekat pekan.Segala tanggungjawab di galas oleh Iwan.
Suara orang memberi salam kedengaran."Haaa mana kau pergi?Pagi-pagi dah merayap,aku lapar kau tak masak sarapan lagi""Maaf mak su, Balqis ke kubur arwah ibu tadi""Kau ni kenapa?Mak kau dah mati, yang kau asyik ke kubur dia buat apa?Bukan dia boleh hidup balik kalau kau asyik pergi sana.Kerja rumah tak siap,kau nak culas buat kerja rumah ker?""Maaf mak su, Balqis tak sempat nak kemas rumah,buat sarapan tadi.Balqis terlewat bangun.Kejap, Balqis siapkan semuanya""Pemalas betul kau ni,merayap pagi-pagi.Kebulur aku anak beranak.Dasar anak haram betul kau ni"

Air mata Balqis mengalir laju bila ungkapan 'anak haram' di ungkapkan oleh mak sunya."Mak!Kenapa cakap macam tu?Kesian Balqis""Haaa..ada kau Iwan,yang kau nak bela sangat anak haram ni kenapa?Hidup menyusahkan aku, tak pernah menyenangkan aku.Mak dia dah lah conteng arang dekat keluarga aku,sampai mati atuk dengan nenek kau di cemuh orang kampong,sekarang bila mak dia mati,aku pulak kena tanggung biawak hidup ni"Tangan Mak Eton menunjal-nunjal kepala Balqis, bertambah lebat air mata Balqis.
"Tak baik mak cakap macam tu,Balqis ni kan anak buah mak juga,sepupu Iwan""Ehhh abang Iwan, Imah tak anggap dia sepupu Imah pun,anak yang tak sah taraf ni nak jadi sepupu Imah,sorrylah"Iwan mengelengkan kepalanya mendengar kata-kata adiknya.

"Sudah!aku penat dengar semua ni.Kau kemas semua,aku nak keluar.Aku tahu, bila aku balik nanti makan tengahari dah siap.Kalau tak aku tahu apa aku nak buat"Marah Mak Eton kepada Balqis."Mak nak ke mana?""Aku nak makan dekat luar, tunggu budak ni masak kebulur aku""Imah ikut mak""Daud pun""Kau Iwan?""Tak mak, Iwan dah makan dekat hotel sebelum balik tadi"Mak Eton,Daud dan Imah berlalu meninggalkan Balqis yang masih menangis tersedu-sedu.
"Qis, sudahlah.Qis tahukan perangai mak abang macam mana""Qis salah bang,Qis bangun lambat, tak sempat siapkan semuanya, terus pergi kubur ibu"Iwan tahu, Balqis akan ke kubur ibunya sejak ibunya meninggal akibat kanser rahim 2 tahun lepas.

"Qis,Qis dah fikir apa yang abang cakapkan hari tu?"Balqis memandang abang sepupunya yang sangat di sayangi,"Perkara apa bang?""Qis keluarlah dari rumah ni,Qis cari kerja dekat luar.Kalau tak nak kerja,Qis sambung belajar.Keputusan SPM Qis cemerlang,surat tawaran belajar yang abang bagi semalam Qis dah tengokkan?Qis pergilah,abang dah tolong applykan untuk Qis"Balqis terkejut mendengar kata-kata abang sepupunya.

"Tapi bang...Qis tak ada duit,Qis takut mak su marah nanti""Macam ni..."Iwan memberitahu rancangannya."Setuju?"Iwan dapat lihat muka Balqis takut-takut mendengar cadangannya."Qis jangan takut,esok malam abang ambil Qis, nanti abang hantar Qis dekat rumah kawan abang dekat pekan,nanti abang ajak kawan abang teman Qis siapkan semua dokumen perjalanan Qis ke Perancis. Abang tak sanggup tengok Qis kena seksa dengan keluarga abang.Pasal belanja Qis jangan risau,simpanan arwah ibu Qis cukup tampung Qis untuk mula hidup di sana"Iwan memujuk adik sepupunya,orang yang di sayanginya seperti adik sendiri.

"Qis kemas segala barang,letak satu tempat.Nanti esok malam abang sampai,abang call Qis yea..dah pergi buat kerja,nanti mak abang balik,bising pulak dia.Balqis menganggukkan kepalanya, walaupun dia ragu-ragu dengan cadangan Iwan, tapi ada baiknya dia keluar dari rumah neraka ini,teramat seksa khidupannya.Hanya abang Iwan sahaja yang memahami dan selalu membelanya.Tetapi kesibukan abang Iwan membuatkan Balqis kerap di buli oleh mak su dan anak-anaknya yang lain.

Kenangan di saat arwah ibunya menghembuskan nafas terbayang di matanya.

Selasa, 11 Februari 2014

Puteri Nur Balqis Qaisara

Credit For Me : Synopsis
Teks By : Lyly Affazreen Abdul Latiff
'Mungkin ini takdir yang kau tetapkan untukku Ya Allah, aku redho andai itu yang Kau tetapkan, tapi jika ada jalan penyelesaian lain aku dambarkan PadaMu Ya Allah.Aku tidak di minta lahir ke dunia, dengan cara ini,dengan cacian ini, tapi aku berserah jika itu perjalanan hidupku.Berikan aku kekuatan untuk menempuh semua ini,Ya Allah'
"Kau ingat muka kau cantik sangat?Kau pergi belakang, banyak kerja kau tak siap lagi,asyik nak mengadap kubur mak kau tu,sampai ke malam aku tak makan,cepat!!!"
Titisan jernih air mata mengalir tanpa henti, aku tahu aku anak yang tak sah taraf, tapi aku punya hati dan perasaan, aku juga ingin berjaya,semua ini adalah onak duri kehidupanku.
"Mom this is Balqis" - Engku Nirwan Shah
Perjalanan kehidupan yang baru bermula di uji semula.Dugaan apa kali ni Ya Allah kau berikan padaku insan Mu yang lemah ini.
"Kau memang pembunuh, kau yang bunuh abang aku! Jangan ingat title kau sekarang kau boleh bersenang lenang,maaf! Aku benci kau!!! - Engku Nazwan Shah
"Qis, anggap ini semua dugaan untuk mematangkan Qis yea sayang" - Tengku Soraya
Memang ini perjalanan hidup ku, Kau telah tetapkan,aku bahgia kini setelah sekian lama aku derita,aku anak halal,aku ada mama yang melahirkan aku dan aku ada papa yang dari darah dagingku sendiri.
"I Love You sayang, maafkan abang untuk semua kedukaan sayang sebelum ini" - Engku Nazwan Shah
"I Love You Too" - Nur Balqis aka Puteri Nur Balqis Qaisara


Khamis, 6 Februari 2014

KAU YANG TERAKHIR

Credit For Me : Bab 29

"Kita singgah klinik yea sayang?""Haaaa...nantilah awak, saya rasa saya tak mengandung" "Tak apalah, sayang pun dah lama tak datang uzurkan?Kita pergi yea.Jika tak ada pun tak apa, kita check up jer"Dalam kepayahan akhirnya Suhaida menganggukkan kepalanya. Ilham tersenyum, dia tahu apa yang isterinya fikirkan.Bagi Ilham nalurinya kuat mengatakan isterinya mengandung,cuma dia tidak mahu mengharap sangat.

Nama Suhaida di panggil untuk berjumpa doktor yang biasa Ilham lawati."Puan Suhaida Zaharah?ehhh...Ilham??"Ilham tersenyum, Doktor Kamarul Bahari, rakan lama seuniversitinya di salam."Apa khabar bro?Lama tak jumpa kau""Kau yang menghilang.Ehh sorry tak dapat datang kau punya weeding,aku ada convensiton dekat LA masa tu""Its ok bro, aku faham kawan aku sibuk""Ni....""Inilah wife aku, sayang ini kawan satu universiti abang,Kamarul Bahari.Bro, ni wife kesayangan aku Suhaida Zaharah"Suhaida menundukkan sedikit kepalanya tanda salam pengenalan kepada rakan suaminya.

"Cantik isteri kau, padanlah tak sabar nak kahwin""Ada-ada jer kau ni"Suhaida tersenyum malu."Ehhh duduk,duduk...berdiri pula""Thanks""Ni mesti ada sesuatu sebab kau berdua datang sini, kalau tak bukan main susah aku nak jumpa kau"Ilham tersenyum,"Bro, tolong check wife aku, dah lama tak period.Aku rasa dia pregnant, tapi nak confirmationlah""Ehhh doktor sakit puan tak boleh periksa wife sendiri?""Memang boleh, tapi aku nak wife aku sendiri dengar dari doktor lain, aku pun dup dap dup dap jugak ni""Kau ni bro, dari dulu tak ubah-ubah.Puan, sorrylah yea kami memang begini,teringat dulu kau pernah cakap nak anak awal kalau dah kahwin, tak de hal, aku boleh tolong.Kejap yea"Dr. Kamarul Bahari memanggil jururawatnya dan meminta membawa isteri sahabat baiknya untuk membuat urine test, proses biasa untuk memeriksa mereka yang mengandung.

Selang 15 minit, "Bro....tahniah, your wife confirm pregnant"Suhaida terkejut, Ilham terlebih dahulu memeluk isterinya, di cium dahi Suhaida tanda kegembiraan.Reaksi tiba-tiba Ilham membuatkan Suhaida malu kerana sahabat suaminya memandang sambil tersenyum lebar."Thanks bro,thanks""Tahniah, tapi kita check dah berapa bulan"Ilham menganggukkan kepalanya.Selepas pemeriksaan di buat, keputusan di buat,Suhaida mengandung sudah 2 bulan 3 minggu.Kegembiraan terpacar di wajah Ilham kerana dia bakal bergelar seorang bapa.Selepas berjumpa dengan doktor, Ilham dan Suhaida meminta diri untuk pulang.Segala nasihat di berikan oleh sahabat baiknya untuk menjaga kandungan isteri kesayangannya.

"Za, abang tengok Za senyap jer, Za tak suka ker mengandungkan anak abang?"Suhaida memandang suaminya, reaksi terkejut mendengar kata suaminya."Saya bukan tak suka, tapi...""Za tak bersedia untuk mengandung ker?terlalu awal mengandung ker?" "Bukan" Sahut Suhaida lemah."Kenapa sayang?sayang tak suka yea, abang tahu sayang belum bersedia untuk menerima abang seadanya, tapi kita tak boleh tolak takdir jika itu dah di tetapkan OlehNya,tak kan kita nak gugurkan, dia tak berdosa sayang.Abang pernah bagitahu, abang akan bertanggungjawab, sebab abang sudah belajar menerima diri sayang seadanya.Abang sayangkan isteri abang, abang cintakan isteri abang sejak hari pertama kita di ijabkabulkan sebagai suami isteri"Suhaida menangis mendengar kata-kata suaminya."Sayang, janganlah menangis.Abang minta maaf kalau kata-kata abang menyinggung perasaan sayang, maaf sayang"Bahu isterinya di peluk."Za minta maaf, Za tahu Za belum boleh terima awak sepenuh hati, tapi Za tak kan sesekali gugurkan kandungan ni, ini penyambung generasi kita.Insya Allah satu hari nanti pasti Dia akan bukakan pintu hati Za seluas-luasnya, hanya untuk awak"Ilham tersenyum dan menganggukkan kepalanya."Kita balik rumah ibu nak?""Boleh, tak sabar abang nak bagitahu semua isteri abang dah mengandung.Tak kisahlah abang mabuk ker,abang alahan ker, yang penting isteri dan anak abang sihat walaufiat"Suhaida tersenyum mendengar pengakuan suaminya.

Rabu, 5 Februari 2014

SELAMATKAN PERJALANAN SUAMIKU

Assalamualaikum wbt,
 
Syukur Atas NikmatMu Ya Allah kerana di beri kesihatan yang baik sehingga hari ini, biarlah ia berlarutan sampai bila-bila.
 
Alhamdulillah hari ini saya mendapat berita gembira, En Somi yang saya sayang dan cinta ketat-ketat mendapat Anugerah Khidmat Cemerlang Pembangunan Aset.Sekarang En Somi on the way ke TNB Jalan Timur, Petaling Jaya untuk penganugerahan esok pagi.Jika saya berkesempatan, saya ingin sekali mengikutinya, tetapi esok saya terpaksa bekerja dan abanglong juga sekolah.Tak apalah,kami anak beranak doakan En Somi selamat sampai,dapat menghadiri majlis penganugerahan tersebut dan balik ke Johor Bahru dengan selamat,Insya Alllah.
 
En Somi ni sifat dia satu sahaja kalau bekerja memang ikut law, no kona-kona...Saya kadang-kadang siap nasihatkan En Somi supaya jangan sangat bertegas dalam kerja, tetapi dia tetap ikut law, dia susah untuk main-main dalam kerja.Kerana sikap dia juga, saya tanamkan dekat diri supaya saya juga bekerja dengan sebaik-baiknya.
 
Alhamdulillah, mungkin rezeki suami di awal tahun baru, kami semua gembira kerana berkat kerja dengan ikhlas dan dedikasi dia di anugerahkan dengan penghargaan tersebut.Moga dengan anugerah ini nanti dia makin bersemangat dan terus berusaha untuk berjaya,bukan untuk kami tapi untuk dirinya.Kami akan sokong dari belakang kerana ia tulang belakang saya di dalam keperitan, kesusahan dan kesenangan di dalam menyambung pengajian saya.Dialah sumber inspirasi saya dan anak-anak.
 
Oklah saya nak tidur dahulu, esok nak hantar adik di Festive Child Care Taman Rinting dan abanglong di Nuri Education Taman Bukit Rinting.Mesti kelam kabut ibu esok pagi, maklumlah selalu En Somi hantar abanglong, saya hantar adik.Jika lambat keluar takut jem dekat EDL,Jambatan Permas Jaya dan CIQ Singapore.
 
Selamatkan perjalanan suamiku Ya Allah,Amin.
 
Wassalam.

KAU YANG TERAKHIR

Credit For Me : Bab 28


'En. Ilham, Puan minta fail tender untuk projek di Shah Alam"Setiausaha kepada Ilham dan Suhaida memberitahunya selepas Suhaida meminta daripadanya,kebetulan tadi Ilham masuk lambat kerana ada mesyuarat di Putrajaya."Oh yea ker,tak apa,nanti saya sendiri bawa fail tu ke biliknya,kak Mar dah makan ker?Kalau belum pergilah,saya boleh uruskan hal ni semua,dah tengahari ni""Belum En,akak tunggu encik masuk sebab nak fail tu""La...maaf kak, jalan jem tadi, saya tak sempat nak call bagitahu masuk lambat.Tak apalah,saya bagi akak pelepasan pergi makan""Terima kasih encik"Ilham tersenyum dan menganggukkan kepalanya.Riak wajah kepenatan terpamir di muka Ilham.Selang beberapa minit, pintu bilik Ilham di ketuk kembali."Masuk"Wajah isterinya muncul apabila pintu di buka."Za ganggu ker?""Tak lah,abang baru jer balik dari meeting ni,masuklah" Suhaida duduk di depan suaminya.


"Penat jer saya tengok""Letih sikit sebab jalan jem tadi,ada accident.Oh yea,Za na fail tender Shah Alam yea,ni abang tak sempat hantarkan dekat Za tadi""Tak apa, kak Mar dah bagitahu Za"Fail tender di ambil dan di letakkan di tepi."Awak letih sangat saya tengok"Ilham tersenyum,"Biasalah Za,abang dah lama tinggalkan dunia bisnes ni, bila kena handle balik abang dah mula pening,blurrr jer bila diorang Tanya tadi,pening kepala sikit""Mana tak blurrr kita balik jer dari Cameron Highland, terus masuk office,papa langsung tak nak bagi kita rehat""Tak apalah,abang boleh handle ni semua,jangan marahkan papa,ada sebab dia minta kita take over syarikat ni"Ilham memejamkan matanya,terasa keletihan apabila badan tidak cukup rehat."Awak,nak rehat pergilah baring dekat sofa tu,saya buatkan awak air yea,nanti saya bawakan nasi sekali""Ehhh Za tak makan lagi ker?"Suhaida mengelengkan kepalanya."Kenapa tak makan?""Saya tunggu awak, sekejap saya pergi panaskan lauk dekat pantry, awak baring dekat sofa tue"Ilham tersenyum dan menganggukkan kepalanya.


Selepas kembali dari Cameron Highland Ilham dan Suhaida menguruskan syarikat yang sebelum ini di terajui oleh papa.Papa nak berehat katanya. Antara sedar atau tidak hampir 3 bulan pasangan suami isteri ini menerajui Mutiara Holding.Ilham menguruskan hal ehwal tender syarikat, kerjanya banyak tertumpu di luar syarikat.Suhaida lebih berminat berada di pejabat menguruskan hal ehwal dalaman syarikat.Oleh kerana untuk keselesaan,mereka duduk di bilik bersebelahan,ini adalah permintaan mereka sendiri kerana perlukan privasi untuk uruskan sesuatu kerja.Walaupun masa terhad, tetapi mereka seboleh mungkin akan makan tengahari bersama.Ini kerana sejak kembali dari Cameron Highland, Suhaida lebih suka membawa bekal yang di masak sendiri di waktu pagi kemudian di panaskan di pantry untuk di makan bersama suaminya.Pada mulanya Ilham membantah,tetapi selepas Suhaida berkeras, dia mengikut sahaja kata buah hati pengarang jantungnya.Suhaida langsung tidak mahu makan di luar, jika ada dinner, hanya dessert dan air sahaja yang di usiknya.Kadangkala Ilham pelik, tetapi selepas isterinya memberitahu tiada apa-apa,dia ikutkan sahaja.


"La...da tidur pulak"Suhaida tersenyum melihat suaminya terlena di sofa,macam penat sangat.Pintu di ketuk dan dibuka,"Papa,mama..kenapa datang tak bagitahu""Saja nak tengok anak menantu papa ni,busy sangat sampai dah jarang balik rumah""Maaf pa,ma..sibuk..ehhh,marilah masuk"Tan Sri Hakimi dan Puan Sri Marsila terkejut melihat Ilham terlena di sofa."Maaf pa,ma..abang penat sangat balik dari Putrajaya..kejap yea"Terkejut Ilham melihat ibu bapa mertuanya,"Maaf papa,mama..Il terlelap,tak sedar mama dengan papa datang""Letih sangat kamu Ilham, kamu tak cukup tidur ker?""Tak lah papa, Il penat sikit jer""Papa dengan mama nak air?Za buatkan""Tak payah Za, kami dah minum tadi.Ni kamu belum makan ker?Siap bermangkuk tingkat ni""Lum ma,mama nak join,Za tunggu abang, nak makan sekali""Tak, kamu makanlah.Dah pukul berapa ni.Nanti balik awal sikit Il,Za..papa tengok kamu ni letih sangat,lebih-lebih lagi Il ni,macam tak berma...."Belum sempat Tan Sri Hakimi bercakap,Ilham terlebih dahulu meluru ke toilet.Nasib toilet ada di dalam biliknya,segala isi perutnya di muntahkan.Tergamam Suhaida melihat reaksi tiba-tiba suaminya.


"Kamu tak sihat Ilham?Muntah ni"Ilham mengelengkan kepalanya,tekaknya terasa perit.Badan di sandarkan ke sofa,kepalanya sedikit berdenyut-denyut."Za, dah berapa lama kamu tak uzur?"Suhaida terkejut dengan pertanyaan mamanya,tetapi otaknya ligat berfikir dengan pertanyaan mama."Abang, Mar rasa Za ni pregnant"Ilham dan Suhaida terkejut dengan kata-kata mamanya."Tak kan lah ma..." "Sayang, mama pernah mengandung,mama tahu.Dulu papa pun macam ni juga semasa mengandungkan kamu dengan adik""Kita tak tahu Mar, tak apalah,kamu makan cepat-cepat,nanti balik awal singgah klinik buat check up,papa dengan mama menunggu berita gembira jika benar Za pregnant"Suhaida terpinga-pinga mendengar kata papanya.Ilham hanya memandang isterinya, jika benar isterinya mengandung,dialah orang pertama yang akan memanjatkan kesyukuran.Ilham juga tahu isterinya sudah lama tidak period, segala rahsia luar dalam isterinya dia ketahui.

Sabtu, 1 Februari 2014

SELAMAT PENGANTIN BARU ISTERIKU

Selamat Pengantin Baru Isteriku (Tiada Stok)
 
Synopsis - Novel no.73
Harga :
Semenanjung RM 36
Sabah/Sarawak RM 39
Rate : 8/10
 
Atas dasar cinta, Addam dan Qistina kahwin lari di Siam. Belum pun sempat melayari hidup sebagai suami dan isteri, Jeneral Malik telah membongkar identiti sebenar Qistina.

Hidup Addam mula kucar-kacir apabia ibunya mendesak dia mengahwini Melyna. Qistina pula merelakan perkahwinan Addam dan Melyna.

Dengan hati yang separuh rela, Addam telah memilih Qhusyairi untuk dijodohkan dengan Qistina.

Bahagiakah Addam dan Qistina melayari kehidupan masing-masing bersama insan yang tidak dicintai?
 


AKU BUKAN MISTRESS

 
Synopsis - Novel no.78
Harga :
Semenanjung RM 22
Sabah/Sarawak RM 25
Rate : 9/10
 
Mya Arlissa terperangkap dengan permainan dunia yang kejam. Dia tercampak ke dunia yang kelam dan gelap tanpa kerelaan hatinya. Tangan yang disangka boleh memimpinnya ke arah yang lebih lurus, rupanya tidak berbeza seperti lelaki lain yang hidup berajakan nafsu. Dirinya tergadai kepada Mikail, lelaki tampan yang kaya-raya dan menjadi buruan ramai wanita.

Dua tahun menghamba diri di dalam penjara yang dibina oleh Mikail dengan bertemankan dosa, Mya mula mencari arah hidupnya. Kehadiran Adam yang kejam, Shamil  yang menagih janji silam, Suzanne yang menyakitkan hati dan Datin Adiba yang sinis membuatkan hidup Mya semakin sempit. Sikap Mikail yang semakin aneh dari sehari ke sehari membuatkan Mya keliru. Dalam resah ada debar, dalam benci ada rindu, dalam marah ada tenang. Mikail mendera hati dan perasaannya.

Sampai kemuncaknya, Mya tekad. Dia mahu menoktahkan semua catatan noda dan dosa dalam diari hidupnya sebagai seorang perempuan simpanan, tapi bagaimana? Kaki ingin berlari menjauhi Mikail, tetapi hati mengikat janji secara sembunyi.

Mengapa membina harapan jika penghujungnya tidak seindah impian? Dan… cukupkah tempoh dua tahun untuk memastikan debaran di hati mereka melagukan rentak yang sama?