Jumaat, 31 Januari 2014

Khamis sudah...

Assalamualaikum wbt...
 
Pejam celik, pejam celik sudah hamper ke penghujung January kita berada di tahun 2014.Sekejap sahaja masa berlalu, esok kawan-kawan cina kita akan menyambut Tahun Baru Cina, seronok mereka nak beraya yea,bunyi mercun dan bunga api di mana-mana sahaja.Meriah!!!
 
Saya masih seperti biasa, tetap kena kerja.Minggu ni kerja shift petang, so kelam kabut sikit sebab dengan tak cukup tidur sehinggalah ke urusan rumahtangga.Bayangkan, oleh kerana excited sangat anak nak sekolah, sampai hari ni cuti pun kejutkan abanglong suruh mandi.Yang abanglong pun terus bangun,mandi dan bersiap.Lepas dia minum susu barulah en somi check jadual sekolah, rupanya hari ni Nuri Education ambil cuti peristiwa, yea lah kawan-kawan dan guru yang berbangsa cina nak makan besar dan balik kampungkan... Ibu ayah kena alert lepas ni,nasib tak hantar lagi abanglong.Kesian dia bangun pagi-pagi.
 
Pagi tadi just minum Perla Slimming Coffee secawan, itu pun tak abis lagi sebab sibuk mengajar abanglong buat kerja sekolah.Oleh kerana anak-anak belum di hantar ke taska untienya, saya just buatkan jemput-jemput pisang kesukaan hero-hero.
 
Tengahari ni saya terpaksa batalkan niat nak masak Tomyam sebab urine adik naik 2+ until 3+.So, masak simple-simple saja, untuk adik masakkan sup telur+sawi+carrot+kentang,adik kena makan banyak telur sebab protein ada dalam urine.Ini mesti sebab dia main makan curi-curi,tanpa pengetahuan ibu ayah,adik...adik...bila suruh makan UBT singkatan untuk ubat, dia kata "ok". Hai lah anak bertuah ni...main-main jer, kena make sure dia ok, kalau tak warded lagi jawabnya.
 
Oklah kawan-kawan,nanti saya upload lagi koleksi novel saya.Tunggu...
 
Bagi yang ingin mendaftar belajar membuat blog boleh terus hubungi saya di ;
 
0197676461 (whassap @ sms only)
 
Wassalam.


HATI SEORANG WANITA

Hati Seorang Wanita
 
Synopsis - Novel no.1
Harga :
Semenanjung RM 19
Sabah/Sarawak RM 22.90
Rate : 9.5/10
 
 
Dia dilahirkan diluar kemahuan ayah dan ibunya. Namun, dia pasrah dengan ketetapan ILAHI walau dendam terus menghuni di hati. Perkahwinan yang diatur kiranya tidak menjanjikan apa-apa. Bagi dia, suami milik isteri yang abadi. Mesti dikasihi sepenuh hati. Rupa-rupanya tidak ada apa yang dapat dipegang pada janji manis seorang lelaki.

Sekian lama mencari di mana harga diri, di mana kesilapa diri, dia bangun semula bersama tekad di hati. Meski disingkir, meski diuji, namun jiwanya tak pernah mati. Bahagia mesti dicari, peristiwa pahit mesti dilupai kerana hati wanitanya percaya, esok masih ada cahaya, masih ada sinar bahagia.

Khamis, 30 Januari 2014

KAU YANG TERAKHIR

Credit For Me : Bab 27



"Hai sayang..."Suhaida memandang orang yang menyapanya."Awak...awak buat apa dekat sini?"Suhaida memandang sekelilingnya, mencari suaminya.Mereka berjanji untuk berjumpa di sini selepas Ilham terlupa membawa dompet dan mengambilnya di hotel."Sayang, sampai hati cakap macam tu, saya terlalu rindukan awak"Syed Shamsul Affendy cuba mencapai tangan bekas kekasihnya."Awak!!jangan buat macam ni, saya isteri oranglah,lepaskan saya""Sayang, saya masih sayangkan awak,cintakan awak.Perkahwinan saya tak bahagia,saya silap sebab ikut cakap papa dan mama saya, please sayang, kembali pada saya""Awak gila ker??saya ni isteri orang, saya tak akan buat macam ni pada suami saya, saya sayang dia"Syed Shamsul Affendy ketawa kuat,"Sayang???saya tahu awak tak bahagia, awak di paksa kahwin oleh mama dan papa awak, awak tak bahagia""Siapa awak untuk menentukan saya bahagia atau tidak?Yea, memang perkahwinan kami di atur oleh keluarga kerana ia wasiat, tapi saya bahagia.Dia menjadi suami saya, pelindung saya di kala saya susah dan senang.Saya yang merasai kebahagiaan ini, bukan awak!""Za..."Suhaida memandang orang yang memanggilnya, begitu juga Syed Shamsul Affendy.


"Maaf, saya Ilham suami Suhaida, awak?"Syed Shamsul Affendy tidak menyambut salam yang di hulurkan oleh Ilham."Abang, ini Syed Shamsul Affendy"Ilham terkejut mendengar panggilan isterinya terhadap dirinya,tetapi dia berlagak biasa."Ohhh awak orang yang isteri saya ceritakan""Apa yang dia ceritakan?Keburukan aku?"Suhaida terkejut kerana bekas kekasihnya tiba-tiba meninggikan suara pada suaminya."Maaf, isteri saya tidak pernah menceritakan keburukan awak, dia tidak pernah memburukan awak, cuma mungkin jodoh kamu berdua tidak panjang, kamu berdua tidak dapat bersama"Syed Shamsul Affendy bengang dengan kata-kata Ilham."Saya rasa kita perlu berbincang, boleh kita ke cafe di sana sekejap"Dalam keterpaksaan akhirnya Syed Shamsul Affendy akhirnya menerima juga permintaan Ilham untuk berbincang.


Selepas air yang di pesan sampai, "Saya minta maaf jika saya terkasar bahasa.Saya faham perasaan awak, saya juga ada kekasih sebelum berkahwin dengan Suhaida, cuma mungkin umurnya tidak panjang, dia telah kembali ke Rahmatullah beberapa minggu lepas, tetapi saya redho"Dapat Suhaida lihat air muka suaminya menahan kesedihan,"Takziah" "Terima kasih.Saya minta awak faham kedudukan Suhaida sekarang, dia sudah berkahwin, saya menerima dia seadanya dan dia juga begitu""Maaf, saya tertekan.Lagipun saya masih sayangkan Suhaida"Suhaida terkejut mendengar pengakuan bekas kekasihnya,dia memandang suaminya,tetapi Ilham seperti biasa, riak wajahnya tenang sahaja.


"Saya faham, sukar untuk kita kikis kasih sayang kita pada insan yang kita cintai, tapi kita kena tahu jodoh pertemuan,ajal maut semua di tanganNya.Kita hanya merancang,tapi Dia telah tetapkan semua perjalanan hidup kita.Mungkin corak perjalanan kehidupan awak berlainan dengan corak kehidupan saya, tapi kita di tetapkan olehNya untuk menyintai orang yang sama""Suhaida, saya minta maaf.Bukan niat saya nak kacau kebahagiaan awak, tapi selepas apa yang terjadi pada perkahwinan saya,saya akui saya masih cintakan awak""Awak, jodoh saya telah di tetapkan,Ilham suami saya.Walaupun saya berkahwin kerana wasiat,tapi saya tetap belajar untuk menerima suami saya,saya harap awak faham.Jadikan kenangan dan kisah kita yang dulu sebagai kenangan, asam garam kehidupan kita,saya mohon pada awak"Syed Shamsul Affendy mengeluh."Saya rasa mungkin sebab awak ada masalah di dalam perkahwinan, itu sebab awak berkeadaan seperti ni, awak cuba selesaikan masalah awak, jika kita tak jumpa jalan penyelesaian kita cuba mohon PadaNya untuk berikan petunjuk"Ilham menasihati bekas kekasih isterinya untuk mencari jalan penyelesaian di dalam masalah yang di hadapi.Hampir sejam mereka berbincang, barulah Syed Shamsul Affendy faham dan meminta maaf atas keterlanjurannya mengganggu hubungan suami isteri bekas kekasihnya.


"Awak,terima kasih""Ehhh dah awak pulak, tadi panggil abang"Suhaida mencubit suaminya,"Mengada-ngada yea, dah jom kita pergi ladang teh,penat saya tunggu awak lama-lama dekat bawah"Ilham ketawa kuat mendengar rungutan isterinya,"Awak!!!!" "Ok,ok...sorry sayang, jom.Nanti dah panas"Ilham menarik tangan isterinya untuk berjalan bersaing dengannya,Suhaida tersenyum.


"Sayang, tadi papa call, dia tanya kita macam mana"Suhaida memandang suaminya,"Maksud awak?""Yealah, papa takut kita gaduh ker, sebab anak manja dia ni kan tak suka suaminya ni yang hensem,macho""Eh,eh,eh...perasannya dia,hensem sangatlah tu""Eh hensemlah,tu sebab isteri abang yang comel ni suka dekat abang,terima abang""Perasan....."Ilham ketawa melihat reaksi isterinya, suka dia dapat mengusik orang yang sudah mula mendapat tempat di hatinya.Ilham akui memang isterinya cantik, tidak mustahil bekas kekasihnya masih menyayanginya.Isterinya memiliki ketinggian persis seorang model, kurus,tinggi, kulit putih kemerahan.Apabila mengenakan tudung, bertambah kecomelan isterinya.

Rabu, 29 Januari 2014

Selamat Pagi

Assalamualaikum wbt...
 
 
Hari ni kesihatan ok sikit dari semalam, cuma belum sepenuhnya sihat.Mungkin sebab terlalu penat selepas Final Exam dah kurang tidur, lepas tu sibuk dengan aktiviti dekat office lagi.InsyaAllah 8hb nanti last aktiviti untuk Team Building bagi department saya di Lotus Desaru Resort.
 
 
Alhamdulillah ke semua result Final Exam dah keluar, Syukur Ke AtasNya kerana saya berjaya melepasi target yang saya tetapkan untuk subjek makanikal, Pointer juga melepasi target, seronok sangat.Sekarang saya menunggu keputusan temuduga, tak tahulah apa nasibnya, risau juga ni.Moga saya mendapat apa yang saya hajati,InsyaAllah.Jika di takdirkan ia bukan milik saya, saya redho, mungkin saya perlu berusaha lagi atau ada rezeki lain untuk saya,kita tidak tahukan,kuasa hanya di tanganNya.
 
 
Pagi ni oleh kerana kesihatan kurang memuaskan lagi, tekak pagi-pagi dah sibuk nak makan kek coklat, kejap lagi nak masuk dapur, petang boleh bawa pergi office,moga kek nanti sedap walaupun orang yang membuatnya kurang sihat.Hihihihi...
 
 
Oklah, sesiapa yang ingin mendaftar membuat blog, boleh PM saya. Pendaftaran sentiasa di buka, 24 hours.Hubungi saya segera!
 


KAU YANG TERAKHIR


Credit For Me : Bab 26


"Awak,terima kasih yea, saya seronok hari ni""Alhamdulillah, seronok juga abang dengar"Ilham tersenyum sambil memandang isterinya."Esok kita nak ke mana?""Wah,tak penat ker?abang pun kaki dah sampai lenguh,sakit""Sakit?""Yealah,ikut Za pergi sana sini, ini bukan abang yang bawak Za jalan, Za yang bawak abang"""Ala..memanglah,saya dah biasa pergi Cameron Highland, semua tempat yang kita pergi tadi tempat kesukaan saya tau, selalu saya pergi bila datang sini""Ohhh ni sayang abang jadi pemandu pelancong abanglah yea"Suhaida tersengeh."Sayang,ambilkan minyak panas dalam beg, kaki abang lenguh-lenguh,ingat nak sapu"Suhaida mengambil minyak  yang di minta oleh suaminya."


"Mari,saya urutkan""Betul ni?""Yealah,tadi awak ikut saya pergi sana sini,mesti penat.So,saya tolonglah urutkan"Ilham tersenyum dan menganggukkan kepalanya."Wah bestnya abang,ada orang urut,macam ni lah isteri abang"Suhaida tersenyum."Esok kita petik buah strawberry lagi yea""Haaa...kan dah petik tadi""Tak puas,lepas tu kita pergi taman kaktus,nak beli bunga mawar,kita pergi ladang teh,minum teh dekat ladang,nak pergi ta...""Banyaknya, kena ada stamina esok ni"Ilham tersenyum-senyum memandang isterinya."Mulalah tu""Kan kita nak bagi keluarga kita cucu, mestilah kena usaha"Suhaida mencubit pinggang suaminya"Gatal..."Ilham menyeringai kesakitan,"Sakit sayang...nanti yea..."Lampu bilik di tutup oleh Ilham,terdengar jeritan halus oleh isterinya,Ilham tersenyum.

Malam yang dingin di lalui dengan penuh nikmat oleh pasangan suami isteri ini."Sayang...""Ermmm""Terima kasih yea""Inikan tanggungjawab saya"Ilham mencium dahi isterinya."Abang ingat hujung tahun ni nak bawa sayang ke Mekah,nak tunaikan umrah, kita pergi nak?""Betul ni?""Yea, kita honeymoon kali kedua,nak?sekali kerjakan umrah" Suhaida menganggukkan kepalanya.Perbualan mereka terganggu dengan bunyi handphone Suhaida.


"Dia lagi..ishhhh""Kenapa sayang,siapa telefon?"Suhaida menyerahkan telefonnya kepada Ilham,tertera nombor yang Ilham tidak kenali,Ilham memandang isterinya kembali,"Syed Shamsul Affendy"Ilham menganggukkan kepalanya,butang hijau di tekan untuk menjawab panggilan dari bekas kekasih isterinya."Assalammualaikum""Kenapa kau jawab?mana Suhaida,kau sorok mana dia?aku nak bercakap dengan dia""Maaf,dia tidak mahu bercakap dengan awak""Argggggghhhhh!!!"Panggilan terputus selepas Syed Shamsul Affendy menjerit,terkejut Ilham dengan reaksi tiba-tiba."Dia dah letak telefon""Dia jerit ker?"Ilham menganggukkan kepalanya"Abang rasa Za kena tukar nombor,susah macam ni,asyik di ganggu jer""Tukar nombor?tapi Za bisnes pakai nombor ni""Kalau gitu bila dia call Za tak payah angkat phone"Suhaida mengeluh dan mengangggukkan kepalanya.

Sabtu, 25 Januari 2014

Jumaat Yang Indah

Alhamdulillah masih di beri kesempatan untuk mencoret di dalam blog kecilku ini.Hari yang    mengembirakan buat saya apabila mendapat keputusan yang boleh menaikkan pointer saya untuk pengajian di UTM Space,Syukur Atas NikmatMu Ya Allah.Usaha yang tidak sia-sia apabila kerap ulang alik ke UTM hampir setiap malam untuk study group bersama kawan-kawan sekuliah.

Untuk semester akan datang ni perancangan subject untuk di ambil sudah ada dan sudah di daftarkan, cuma perlu pertingkatkan lagi usaha untuk berjaya kerana tinggal beberapa semester sahaja lagi untuk menamatkan pengajian, moga beroleh keputusan yang lebih cemerlang di akhir pengajian nanti,Insya Allah.

Moga Jumaat yang indah ini memberi seribu keberkatan kepada kita semua,Insya Allah. Wassalam.

KAU YANG TERAKHIR

Credit For Me : Bab 25


'Ohhh ini laki kau, sbb jantan ni kau tak layan aku call,nanti kau,aku akan ajar kau'Gumam seseorang apabila melihat insan yang pernah menyintainya bersama lelaki lain yang di gelar suami.Dari jauh hubungan pasangan suami isteri itu menjengkilkan bagi insan bernama Syed Shamsul Affendy.Dinding di tumbuk bagi melepaskan kemarahan. 'Arrrgggghhhhhh!!!!' Jerit Syed Shamsul Affendy.


Kisah beberapa tahun dahulu tersingkap di mindanya."Wah kau Fendi, aku tengok macam belangkas sekarang dengan Suhaida, kitorang pun kau tak nampak"Syed Shamsul Affendy tersenyum kerana dia tahu, sekarang dia tengah bahagia dengan buah hatinya, Suhaida Zaharah, insan yang banyak membantunya susah senang.Tetapi, kasih yang di sulam tidak dapat di akhiri dengan ikatan perkahwinan apabila dia mendapat panggilan telefon dari keluarganya untuk melangsungkan perkahwinan dengan keturunan dan pilihan keluarganya.Berat rasa hati untuk melepaskan insan yang di cintai dan di sayanginya, tetapi ugutan keluarga terpaksa di turuti.Malang, perkahwinan yang di bina atas pilihan kedua orang tuanya tidak bahagia, bekas isterinya Syarifah Nordayana tidak seperti kekasihnya, langsung tidak menghormatinya sebagai suami.Rupanya bekas isterinya sudah ada pilihan sendiri, berkahwin dengannya juga atas desakan keluarga.


Oleh kerana perkahwinannya gagal untuk di selamatkan dan terang-terang isterinya menduakannya dengan tidur bersama lelaki yang di anggap kekasihnya, dia mengambil kata putus untuk bercerai.Dia tidak mahu di cop dayus oleh orang di sekeliling yang tahu masalah ini.Satu tekanan di letakkan oleh keluarganya apabila di katakan tidak pandai mendidik isteri.Ugutan papanya untuk menarik segala kemewahannya membuatkan dia bertambah tertekan.Dengan melarikan diri sementara untuk menenangkan hati di harap dapat mencari jalan penyelesaian, tetapi drama sebabak tadi bertambah lara di hatinya.Ini kerana dia sangat menyintai bekas kekasihnya,Suhaida Zaharah.


"Kau jangan balik rumah ni kalau kau terus dengan keputusan nak bercerai!""Papa,Fendi anak papa, kenapa papa sanggup kata macam tu.Takkan Fendi nak hidup dengan orang yang Fendi tak cinta,tak sayang, yang sanggup menduakan Fendi, tidur dengan lelaki lain""Kau tak pandai jaga bini, itu sebab bini kau tidur dengan orang lain, ker kau ni dah tak berfungsi lagi?""Papa!!!sanggup papa kata Fendi macam tu"Syed Shamsul Affendy memandang mamanya yang dari tadi diam sahaja tanpa berkata apa-apa.


"Ma...""Entahlah Fendi, papa mama dah tak boleh kata apa lagi kalau itu keputusan kamu.Kamu dah cemarkan keturunan kita,tak ada pun yang bercerai berai""Mama, papa Fendi tak minta perceraian ini, tapi Fendi terpaksa.Fendi tak nak di anggap dayus dengan biarkan isteri Fendi bergelumang dengan dosa.Fendi tak nak mama,papa..tolonglah faham keadaan Fendi""Aku pening dengan kau ni, suka hati kau lah.Kalau itu yang kau nak sangat, suka hati kau.Tapi jangan menyesal jika segala kemewahan kau aku tarik balik!""Baiklah jika itu yang papa nak, Fendi ikutkan.Fendi tak harapkan harta papa,Fendi usaha sendiri.Fendi nak cari kebahagian Fendi sendiri,Fendi letih dengan percaturan papa untuk kehidupan Fendi""Kau!!!!!dasar anak kurang ajar""Papanya, jangan!"Jeritan mama menyelamatkan Syed Shamsul Affendy dari di tampar oleh papanya."Fendi minta diri dulu ma, thanks ma".Syed Shamsul Hassan hanya memandang anaknya keluar dengan perasaan yang geram dan marah.


Kisah dukanya tidak berakhir di situ apabila dia mendapat panggilan telefon dari bekas isterinya mengatakan yang dia mengandung, mengandungkan anak bersama kekasihnya. Tetapi kekasihnya tidak mahu bertanggungjawab.Rungsing Syed Shamsul Affendy dengan pelbagai masalah yang menimpanya.Panggilan telefon dari mama dan bekas isterinya langsung tidak di layan.Fikirannya berserabut.

Selasa, 21 Januari 2014

Hobi Baru

Assalamualaikum,
 
 
Setelah beberapa minggu membizikan diri,akhirnya saya kembali mencoret di dalam blog kesayangan saya ni,apa boleh buat Final Exam yang memerlukan perhatian saya 200% +++..so terpaksa saya berkorban.Huhuhuhu...
 
 
Selepas habis final, saya sudah ada hobi baru.Selain menghabiskan novel-novel yang belum di baca (beli jer,baca tak lagi...banyak lagi yang belum upload dekat blog ni,nantikan yer),saya sekarang rajin belajar membuat kek.Tak kiralah kek kukus ker, kek bakar ker...apa saja jenis kek, saya cuba.Satu yang saya suka, saya banyak tengok dekat blog kawan-kawan yang lain, saya search saja kek bakar coklat contohnya, macam-macam cara saya dapat.Seronok, setiap orang di dalam blog masing-masing ada cara tersendiri membuat kek, saya cuba ambil resepi mereka tapi saya tak tiru 100% tau, saya olah jadi resepi lain.Alhamdulillah menjadi. Saya pernah cuba kek kukus coklat, kek kukus biasa, kek bakar coklat, kukus coklat dan banyak lagi.
 
 
Bukan setakat buat kek sahaja, saya sekarang sibuk belajar buat kuih-kuih tradisional.Yang paling saya suka kalau kat Johor ni orang panggil onde-onde, tapi kat N9 panggil buah Melaka.En somi bagi +++++ credit sebab itu memang kesukaannya.Hihihihi..nanti boleh mencuba lagi, seronok belajar semua kerja-kerja memasak ni, inilah masa saya masak apa saja yang my family suka.Cuma saya ni kurang suka masak nasi atau pelbagai jenis lauk, tapi kalau buat kek dan kuih muih ni memang saya suka.Di sebabkan itu jugalah kawan-kawan satu office suka jika saya buatkan mereka donat, sebab mereka kata donat saya gebu...seronok tengok mereka makan, sebab saya tahu itulah kepuasan bagi saya.Insya Allah saya akan cuba belajar dan terus belajar sehingga saya Berjaya..
 
 
Inilah kepentingan berblog, selain jana pendapatan, di dalam blog juga kita boleh mendapat pelbagai maklumat yang berguna.Siapa yang tidak mahu ilmu, semua orang mahu, cuma cara untuk kita dapatkan ilmu itu yang berbeza-beza untuk setiap orang.Bagi saya dengan berblog ini, saya dapat apa yang saya inginkan.Tak susah untuk saya perolehi sesuatu kerana saya tahu cara bagaimana untuk dapatkannya.
 
 
Bagi yang berminat untuk sama-sama join saya dan rakan-rakan selain belajar membuat blog, boleh hubungi saya.Perkongsian ilmu amat di galakkan dengan semua orang, dalam islam juga ia amat di galakkan.Daftarlah kerana sudah ramai yang dapat menjana income tambahan dan ada juga yang sanggup berhenti kerja semata-mata untuk berbisnes online, berpandukan blog yang sedia ada.
 
 
0197676461
Wassalam dan Selamat Malam.
 


KAU YANG TERAKHIR

Credit For Me : Bab 24


Terasa kesejukan mencengkam sehingga ke tulang bila angin bertiup kencang menyapa tubuh Suhaida.Baju sejuk nipis yang di sarungnya tidak dapat menampung kesejukan cuaca di Cameron Highland.Ilham mengerti, dari tadi dia melihat isterinya asyik menggosok kedua-dua tangannya. Ilham tahu, Suhaida memang tidak tahan sejuk.Jika di bilik sepanjang mereka berkahwin,jarang dia melihat isterinya memasang air cond, hanya kipas syiling sahaja yang sentiasa di pasang.Itu pun jika sejuk mencengkam tulang,kipas segera di perlahankan.Sikap isterinya sudah sebati dengannya walaupun baru saja mereka berkahwin.
 
 
"Pakai baju ni,lain kali baju sejuk biar tebal sikit,Za kan tak boleh sejuk"Suhaida segera membalut tubuhnya."Terima kasih"Ilham tersenyum,nampak bibir isterinya sedikit pucat."Sejuk sangat ker sayang abang ni?Mengigil abang tengok"Suhaida hanya menganggukkan kepalanya."Mari sini, abang kasi haba sikit"Suhaida memandang suaminya.Ilham tersenyum,"Jangan segan,kitakan suami isteri.Nanti dah nak sampai puncak, tak adalah sejuk sangat nanti""Tak apalah,nanti awak tak boleh drive pulak""Ok..jap lagi kita sampai hotel,bagi abang 10 minit jer lagi.Tahan yea"Suhaida menganggukkan kepalanya.Air cond kereta di perlahankan oleh Ilham, kesian dia melihat isterinya mengigil kesejukan.


Setiba di hotel, selepas check in, mereka segera ke bilik yang di tetapkan.Memang bilik untuk honeymoon yg di tempah oleh keluarga sebagai hadiah untuk mereka berbulan madu ini istimewa. Apabila pintu bilik di buka sahaja, hiasan kelopak bunga ros merah menghiasi katil, terbentuk perkataan LOVE.Bau wangian bilik juga amat menyenangkan pasangan suami isteri ini.Terasa keindahan berbulan madu apabila berada di dalam bilik style English pilihan keluarga mereka.
 
 
"Sayang, sini.."Ilham memanggil isterinya,untuk melihat sesuatu di dalam kamar mandi bilik tersebut. "Wah, cantiknya"Terpegun Suhaida apabila kelopak bunga ros merah juga menghiasi kamar mandi, wangian ros merah kuat menusuk ke rongga hidungnya.Suhaida memang meminati ros, tidak kira warna apa, janji ros.Itu adalah bunga pilihannya.Loceng pintu berbunyi."Jap yea, abang tengok siapa"Suhaida seolah-olah tidak mahu berganjak apabila melihat di dalam tab mandian juga di penuhi dengan kelopak bunga ros merah,tersenyum dia sendirian apabila bunga kesukaannya ada di depan mata.
 
 
"Sayang...mari sini""Kejap""Dahlah, mari sini dulu.Takkan nak berkampung pulak dekat bilik air tu" Suhaida muncungkan mulutnya bila mendengar kata-kata Ilham.Ilham hanya tersenyum, di tarik tangan isterinya ke katil."Ini khas untuk sayang"Suhaida terkejut kerana menerima sejambak bunga ros merah."100 kuntum ros ni hadiah dari abang untuk sayang,tanda penghargaan kerana sudi berbulan madu bersama abang""100 kuntum?"Ilham menganggukkan kepalanya.Sejambak ros merah di cium oleh Suhaida."Terima kasih, saya suka sangat"Ilham tersenyum, dia tahu isterinya memang fanatic dengan bunga ros."Tak kan terima kasih jer, kiss sini sikit"Suhaida membulatkan matanya apabila Ilham menyuruhnya mencium pipi suaminya sebagai balasan terima kasih kerana memberikannya bunga."Tak ikhlas bagi saya yea""Bukan, abang pun nak hadiah juga"Muka Suhaida merah padam bila Ilham berkata begitu.Hendak atau tidak Suhaida mencium juga pipi suaminya."Thanks sayang"Suhaida tertunduk malu,Ilham hanya tersenyum lebar.

Isnin, 20 Januari 2014

TUDUNG - RM20


 
Awning Lembut
(Coklat,Kelabu,Purple,Hitam,Hijau,Merah)


TUDUNG - RM40 - FREE SAIZ

2 Layer - Bunga Kerawang
1. Hitam+Putih (Awning Hitam)
2. Oren Lembut+Putih (Awning Oren)

TUDUNG - RM50 - SAIZ M

3 Layer - Kerongsang+Batu
Peach Oren+Merah+Putih) (Awning Merah)

TUDUNG - RM45 - SAIZ M

2 Layer - Kerongsang
Hitam+Putih (Corak Bunga)(Awning Hitam)

TUDUNG - RM42 - SAIZ M

2 Layer - Kerongsang
1. Coklat Cair+Hitam (Awning Coklat Cair)
2. Pink+Hitam (Awning Pink)


TUDUNG - RM55 - SAIZ M

3 LAYER - BATIK+KERONGSANG
1. PURPLE+COKLAT+BIRU (AWNING COKLAT)
2. HIJAU LUMUT+HIJAU+PINK (AWNING HIJAU)

SELENDANG - RM25

1. COKLAT CAIR
2. PUTIH
3. PEACH
4. COKLAT GELAP

TUDUNG - RM35 - SAIZ M

1. MERAH (PETAK+BATU)
2. COKLAT (PETAK+BATU)

TUDUNG - RM38 - SAIZ M

1. 3 Layer Bunga Coklat (Awning Coklat)
2. Plain Biru (Awning Biru)
3. Plain Merah (Awning Merah)


Selasa, 7 Januari 2014

KAU YANG TERAKHIR

Credit For Me : Bab 23

Seminggu perkahwinan sudah di tempuh.Esok mereka akan ke Cameron Highland untuk berbulan madu."Saya tanya boleh?"Ilham memandang isterinya,dia menganggukkan kepalanya tanda bersedia mendengar pertanyaan isterinya."Awak masih memberi harapan  pada perkahwinan kita ni?""Kenapa Za tanya macam tue?Za tak suka perkahwinan ni ker?""Bukan begitu maksud saya,saya susah untuk menerima semua ni,sekelip mata semua berlaku""Walaupun kita sudah bersama?"Suhaida memandang suaminya,kelu lidah untuk menjawab soalan suaminya.

"Abang kahwini Za kerana abang rasa Za ikhlas terima abang,tak sangka pula Za mempersoalkan harapan perkahwinan kita ni,abang terima ini takdir kita.Bila kita dah bersama,abang yakin Za sudah terima abang seadanya""Za minta maaf,Za cuba tapi Za masih belum boleh terima semua ni berlaku secara tiba-tiba,Za takut jika perkahwinan ni gagal"Ilham memandang isterinya,"Za tak yakin dengan abang?" "Saya takut,saya tahu hati awak masih dekat arwah lagi,saya ini hanya memenuhi impian wasiat arwah datuk dengan ayah awak saja"Ilham mengeluh,muka isterinya di pandang sayu,"Za,abang terima Za sebab abang tahu pilihan arwah ayah adalah terbaik.Memang abang akui abang terasa terpaksa di saat abang ada seorang insan lain dekat hati ni,tapi bila ibu usulkan semua ni,abang tahu pilihan mereka adalah yang terbaik untuk anak mereka,abang ikhlas selepas abang minta petunjuk padaNya,tapi jika Za rasa terpaksa,sukar untuk terima semua ni,abang minta maaf atas semua ni,abang akui khilaf abang dahulu,tapi sikap zaman muda abang mengatasi akal fikiran abang untuk menilai mana yang baik,mana yang buruk"Ilham terus bangun dan masuk ke dalam bilik,dia perlukan masa untuk menenangkan hatinya yang gundah.

'Ya Allah,aku pohon maaf KepadaMu,aku tidak terniat mengecilkan hatinya,cuma aku perlukan masa untuk semua ini,ini terlalu drastik bagiku'Keluh Suhaida.Hampir ke pukul 10 malam, Ilham masih belum keluar,Suhaida teragak-agak untuk memujuk suaminya."Isteri abang tak nak tidur?Esok kita nak jalan jauh"Terkejut Suhaida tiba-tiba mendengar orang menegurnya dari belakang."Masuklah tidur,jangan fikirkan lagi,dah lewat ni""Awak..""Eh kenapa menangis ni?"Suhaida terus memeluk suaminya untuk memohon kemaafan."Saya minta maaf,saya minta maaf" "Sayang,sudahlah.Abang bagi masa pada sayang, kita perbaiki hubungan kita,jika tidak juga boleh,kita cari alternatif lain nanti.Dah, jom tidur,lewat sangat ni"Ilham memujuk isterinya.Suhaida menganggukkan kepalanya.

Tengah malam Ilham bangun untuk melakukan solat tahajut dan solat sunat.Memohon kepada Yang Berkuasa untuk keharmonian perhubungan suami isteri dan di sedekahkan Al-Fatihah untuk arwah Natasya,insan yang pernah ada di hatinya.'Ya Allah,ini mungkin ujian buat diriku di dalam perhubungan yang sah ini,aku pohon KepadaMu berikan sedikit ruang di hatinya untuk diriku, sesungguhnya aku adalah insan kerdil di sisiMu yang kerap melakukan kesilapan dan alpa dalam keseronokan duniawi,aku pohon berilah kami petunjuk ke jalan Mu bagi satu perhubungan yang di redhoi OlehMu Ya Allah.Aku tahu sebelum dia, insan lain bertahta di hatiku,tapi Kau telah tetapkan ia untukku,aku redho dalam perhubungan ini,aku ikhlas menerimanya kerana aku tahu dialah jodoh yang Kau tetapkan untukku,berilah kami keberkatan di dalam melayari perhubungan yang Engkau redhoi ini,Amin,Amin,Amin'.

Ilham memandang isterinya,nyenyak tidur si isteri di buai mimpi indah,moga ada hari bahgia untuknya bersama dengan si isteri.Ilham tekad bertanggungjawab andai ada benih di dalam rahim isterinya selepas semua berlaku beberapa hari lepas,itu tekadnya.Impian arwah ayahnya akan cuba di tunaikan.Ilham mencapai Surah Yasin, di sedekahkan bacaan Yasin untuk arwah ayah,datuk serta Natasya.

Salam Isnin

Agak lama saya  tidak mencoret di dalam blog saya ini, kesibukan dan keadaan kesihatan kurang memuaskan memaksa saya jarang mengupdate apa yang berlaku.Tetapi bukan saya langsung tidak membuka blog,saya sentiasa online setiap hari,cuma jarang update apa-apa info menarik.Masa sangat limited dan ia membataskan pergerakan saya untuk beberapa minggu ini.


Selain itu,beberapa minggu ini saya sibuk dengan Final Exam untuk this semester, maklumlah saya ambil subject kejuteraan,so kena tingkatkan usaha lebih sikit supaya tak kecundang untuk meraih apa yang di inginkan.

Untuk permulaan tahun baru ini kesibukan boleh di katakan di tahap tertinggi untuk kamus hidup saya,tetapi alhamdulillah saya cuba untuk menguruskan dan menyusun segala rencana dengan sebaik-baiknya.Banyak saya ingin kongsikan dengan kawan-kawan tetapi mungkin akan mengambil masa sedikit untuk update apa-apa info dari saya.

Akan tetapi,pendaftaran untuk belajar membuat blog masih di buka dan sentiasa di buka. Dapatkan Promosi hebat untuk Bulan Januari 2014.Satu kerugian jika kita tidak mempelajarinya.PM saya atau cikgu online saya Puan Anys Idayu Zakaria melalui blog ;

0197676461

Jumaat, 3 Januari 2014

FIRST DAY ABANGLONG SCHOOL

Assalamualaikum wbt...

Permulaan second day di tahun baru.Alhamdulillah semalam saya sudah selesai menjawab first paper final exam bagi subject Pengenalan Kepada Kejuruteraan Industri. Insya Allah pada 15hb saya akan menghadapi satu lagi paper iaitu Proses Pembuatan, doakan saya yea.

Hari ini saya dan en suami menghantar abanglong ke sekolah,NURI EDUCATION.Kira PRA lah...sebab abanglong dah 6 tahun,tahun depan dah darjah satu.Terasa excited ibu ayah bila anak ke sekolah.Mungkin bagi abanglong tak seperti kanak-kanak lain, ini kerana dari kecil dia sudah di hantar ke Taska TNB dan sekarang di Festive ChildCare.Tahun lepas abanglong pernah bersekolah Pasti Al-Khautsar,Taman Rinting.So,tidak susah bagi ibu ayah untuk mengejutkannya,cuba kadangkala liat sikitlah nak bangun pagi jika tahap mengantuknya terlebih-lebih.

Alhamdulillah,pagi ni abanglong senang bangun,mandi dan bersiap.Pagi makan coco crunch,dia nampak excited nak ke sekolah.Abanglong juga tak seperti kanak-kanak lain,dia langsung tak menangis,cuma muka confius sebab pelik tengok pelbagai gelagat kawan-kawan.Bagi ibu ayah biarlah situasi ini mendewasakan dia,dan Insya Allah tahun hadapan adik akan menyusul untuk bersekolah,moga adik seperti abanglong juga.

Lebih kurang pukul 12pm nanti saya akan melihat dari jauh bagaimana abanglong balik menaiki van ke Festive ChildCare.Hari ni Untie Ima  dah menunggu dekat Taska.Moga biarlah ianya berjalan lancar,Amin.

Wassalam.


Rabu, 1 Januari 2014

BYE-BYE 2013,WELCOME 2014

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Pejam celik,pejam celik tinggal beberapa jam sahaja akan berakhir 2013.Banyak kenangan yang saya dapat kumpul pada tahun ini,Alhamdulillah segala hajat saya yang saya tetapkan pada awal tahun 2013 tercapai.Syukur PadaNya.

Tahun 2013 saya ingin berjaya dalam semua bidang,Alhamdulillah saya mampu lakukan.Saya mampu menjadi seorang isteri yang pada mata suami adalah terbaik,terima kasih teramat sangat buat suami tercinta,Hamsan Mohamed.Tahun 2013 juga saya ingin menjadi terbaik di mata anak-anak,saya juga mampu lakukan.Saya tunjukkan pada anak-anak ibu mereka seorang yang kuat berusaha untuk berjaya, Alhamdulillah anak-anak juga ingin menadi seperti ibunya.Teringat kata-kata anak bongsu saya kepada abangnya 'Kita nak belajar pandai-pandai,nak jadi orang kaya,nak bawak keretapi'(part ni saya gelak besar,bila tanya kenapa nak bawa keretapi?Dia cakap biarlah,kita suka keretapi.Moga anak ibu bukan saja bawak keretapi,tapi dapat reka keretapi yang lebih canggih lagi dan ia di ia kan oleh anak bongsu saya,InsyaAllah).Abangnya pun menyahut sama 'Kita pun,kita nak belajar macam ibu'InsyaAllah ibu sentiasa doakan anak-anak ibu berjaya suatu hari nanti.Terima kasih buat anak-anak ibu yang makin lasak dan petah bersuara, Muhammad Ariff Iskandar dan Muhammad Arriz Zulqarnain.Ibu sayang kamu berdua.

Tahun ini juga saya di uji dengan kesihatan anak-anak,Alhamdulillah saya dan suami dapat hadapi.Sekarang,anak-anak juga semakin sihat dan aktif.Moga anak-anak ibu sentiasa sihat selepas ini.Tahun ini juga saya dah letakkan target di dalam kerjaya saya, saya mampu capai dan terlebih pula impian saya dapat di kecapi.Syukur KepadaMu Ya Allah memberikan aku NikmatMu yang sukar di perolehi.Aku berbangga menjadi slaah seorang UmatMu di muka bumi ini.Alhamdulillah.

Yang paling seronok,saya dapat buat Blog sendiri.Terima kasih Cikgu Anys Idayu yang bagi sokongan, tanpa penat mendengar setiap pertanyaan saya yang kadangkala memeningkan kepalanya.Saya seronok belajar dan dapat menimba pengalaman sesuatu yang saya idamkan dari dulu lagi.Saya juga ingin berkongsi dengan kawan-kawan,marilah sama-sama belajar membuat blog kerana di sini apa yang kita impikan boleh dicapai.

Tahun 2013 juga saya berjaya memcapai impian untuk memperolehi keputusan yang lebih bagus dan saya dapat capai semasa semester-semester  lepas.Seronok sangat bila usaha saya membuahkan hasil yang saya impikan.Berkat segala tunjuk ajar dari semua pihak saya dapat tunaikan target saya tahun ini.Saya akan terus berusaha dan berusaha untuk berjaya.Itu impian saya.

Moga kedatangan tahun baru akan lebih menggembirakan dan dapat di capai segala azam saya, InsyaAllah.Segala pahit manis saya pada tahun ini,akan saya simpan di dalam ingatan saya supaya ia menjadi kenangan terindah saya apabila di ingati.Pembukaan tahun baru juga, saya akan menghadapi salah satu ujian getir iaitu Final Exam bagi Semester 1 Tahun 3 saya di UTM Space.InsyaAllah lebih kurang setahun lebih target saya untuk menamatkan pelajaran dapat saya kecapi,Amin.

Wassalam

KAU YANG TERAKHIR

Credit for me : Bab 22


Penerangan papa membuatkan Suhaida tertekan,kusut memikirkan terpaksa menerajui Mutiara Holding."Pa,kalau kita bagi adik urus saja tak boleh ker?Adik lebih arif dalam bisnes ni,Za tak bolehlah pa,Za lebih minat bidang lain"Tan Sri Hakimi memandang anak sulungnya."Za,ni wasiat arwah datuk kamu.Tapi jika kamu tidak mampu, Ilham akan bantu uruskan Mutiara Holding ini bersama-sama kamu.Kamu handle dulu untuk tempoh beberapa tahun, nanti kamu akan mahir""Pa,andai kami urus untuk tempoh beberapa tahun,bila adik habis belajar boleh ke kami serahkan pada adik Mutiara Holding nanti?Tapi kami akan pantau,ibarat sebagai penasihat.In case kalau adik ada apa-apa masalah kami akan sama bantu selesaikan,kami berperanan sebagai penasihat"Tan Sri Hakimi memandang menantunya,lama dia berfikir sebelum menganggukkan kepalanya."Awak boleh uruskan ker Mutiara Holding ni?"

Ilham tersenyum mendengar pertanyaan isterinya."Abang dulu pernah juga uruskan Mutiara Holding Za, setiap kali balik dari bercuti atau bila abang ada masa abang akan ke sini membantu arwah ayah dan datuk untuk uruskan pejabat ni.Ini aset keluarga kita,abang belajar.Memang payah sebab abang belajar perubatan,tiba-tiba abang urus syarikat besar ni,tapi Alhamdulillah abang boleh belajar walaupun bukan secara keseluruhan""Anak papa mesti tak tahu Ilham,dunia dia hanya bakery jer.Za,Ilham ni sekarang adalah seorang pelajar bidang perubatan,seorang doktor sakit puan dan juga seorang pelajar ijazah pengurusan perniagaan kalau kamu nak tahu"Suhaida memandang suaminya."Ala pa,buat apa di banggakan dengan tu,Il masih banyak lagi perlu belajar""Awak tak pernah cerita pun""Kita belum ada masa untuk bercerita semua ini Za,dalam perkahwinan yang singkat ni,tiba-tiba kita di uji dengan bermacam-macam.Tapi itu sudah lepas,kita sekarang kena tempuh apa yang mendatang sekarang.Papa, Insya Allah Il akan bantu apa yang termampu,tetapi Il rasa kami tetap akan minta adik uruskan,cuma kami pantau sahaja,Il harap papa bersetuju dengan cadangan kami""Baiklah,papa setuju.Tetapi apa juga keputusan adik nanti kamu kena tengok.Adik pun lebih kurang setahun lagi akan tamat belajar,nanti bila dia balik,kita berbincang semula"Ilham menganggukkan kepalanya.Keputusan di capai.Penerangan tentang Mutiara Holding di beritahu secara keseluruhan oleh Tan Sri Hakimi kepada anak menantunya.

"Za,Ilham,papa tahu perkahwinan kamu berdua terlalu drastik,tetapi papa hanya uruskan wasiat arwah.Tapi,dalam pada papa uruskan wasiat ni,papa dapat tengok sifat kepimpinan dalam diri Ilham, papa tahu dia boleh menjaga anak papa ni,boleh menjaga syarikat ni dan yang penting boleh menjadi nakhoda bagi keluarga ni""Pa,besar sangat pujian tu,Il masih banyak perlu di pelajari lagi""Tapi itulah kamu yang terbaik pada mata papa Ilham.Za kena kenal suami Za dahulu,baru Za boleh menilai segalanya.Papa susah untuk memuji orang,tapi bila papa sudah tahu luar dalamseseorang tu,papa akan jaga dia Za"Ilham hanya menundukkan kepalanya sahaja.Tiba-tiba Ilham teringat kata-kata arwah datuk isterinya semasa dia datang ke pejabat dahulu'jadilah seorang lelaki yang mampu memimpin,bukan lelaki yang di pimpin,kerana lelaki yang di pimpin itu adalah lelaki yang dayus pada pandangan mata manusia'Besar makna kata-kata arwah datuk dahulu.

Selepas berjumpa papa di Mutiara Holding,Ilham menghantar isterinya ke kedai yang di usahakan oleh isterinya."Besar kedai sayang"Terpegun Ilham melihat kedai suaminya,hiasan luar kedai sahaja sudah mengamit dia untuk masuk ke dalam,melihat apa yang di jual di dalamnya."Tak adalah besar sangat,ini saja yang saya mampu,ini pun saya usaha sendiri"Ilham menganggukkan kepalanya."Kak Su,wah...pengantin baru turun kedai...kenapa tak pergi berbulan madu,kedai ni janganlah risau,kami boleh uruskan""Akak nak tengok korang ponteng kerja ker tak""Kitorang tak akan ponteng,janganlah risau.Kedai ni sentiasa untung""Yealah tu"Cubit Suhaida pada pekerja kepercayaannya."Awak,ini saya kenalkan staff kesayangan dan yang paling saya percayai,Nita""En Ilham""Ehhh jangan panggil en,en...panggil abang Ilham sudahlah..abangkan suami kakak Nita ni"Nita tersenyum,terasa tidak kekok dengan suami bosnya."Duduk dulu,saya buatkan air"Ilham menganggukkan kepalanya, isterinya beredar ke pantry kedai.

"Abang jaga kakak baik-baik yea,dia kakak terbaik Nita tau,dia yang jaga Nita,bagi Nita kerja ni,Nita sayang sangat dekat dia"Ilham tersenyum"Nita sayang,abang lagi sayang tau.."Nita tersenyum lebar mendengar kata-kata Ilham."Dah lama Nita kerja sini?""Ada dekat 3 tahun,kak Su ambik Nita dekat rumah ank yatim,dia suruh Nita kerja dengannya,bagi Nita rumah untuk tinggal,jaga Nita,Nita memang terhutang budi dengan kakak,dia nyawa Nita sekarang""Maafkan abang,abang tak tahu Nita anak yatim""Tak apa,Nita dah biasa.Nita dah tiada sesiapa,itu sebab Nita sayang kakak,kakak bagi Nita kehidupan""Macam mana Nita kenal kakak?""Kakak selalu datang ke rumah anak yatim tempat Nita tinggal,kakak banyak bantu rumah anak yatim tu,dari situ Nita kenal kakak.Nita pun kenal Papa Kimi dengan Mama Sila...mereka baik dengan Nita,Nita sayang mereka"Ilham menganggukkan kepalanya."Awak,airnya,jemput minum"Ilham mengambil airnyang di uruskan oleh isterinya.

"Bagaiman perjalanan kedai sepanjang akak tak ada Nita?""Alhamdulillah semua berjalan dengan baik""Kelas kamu macam mana?""Baru habis kelas kak,tu yang Nita datang sini,tengok diorang wat keje""Kelas?""Nita ni belajar lagi awak,ambil diploma dekat kolej.Nanti dia akan uruskan kedai ni""Ohhhhh""Tolong-tolong jer,nak uruskan kedai besar ni takut Nita""Jangan takut Nita,nanti susah nak berjaya.Ingat kata papa tau"Nita menganggukkan kepalanya."Nita ni kalau awak nak tahu,dia ni adik angkat saya,anak angkat papa dengan mama yang paling penting buah hati adik saya,Fiq""Ehhh tak lah kak,jangan percaya cakap kakak ni,Nita berkawan jer dengan Fiq,Fiq boleh dapat lebih baik dari Nita""Nita,tak baik merendah diri tau,jodoh pertemuan adalah di tangan Dia,Dia yang berkuasa.Jangan kata tak nak, nanti Fiq datang meminang baru tau,setahun jer lagi tau,dia dah suruh akak jaga Nita tau""Kakak..dah lah,Nita ke belakang dulu,banyak kerja.Nanti nak balik panggil Nita tau"Suhaida tersenyum dapat mengusik gadis idaman adiknya.