Jumaat, 1 November 2013

ASMA

Penyakit Asma atau lelah merupakan penyakit immunologi yang menyebabkan kesukaran bernafas. Ini adalah kerana ketika pesakit diserang asma, keradangan dan spasma pada selaput dinding laluan udara menyebabkan bronkiol di dalam paru-paru menjadi sempit. Pesakit asma mungkin mengalami pernafasan bersiul (wheezing), sesak nafas, dan sukar untuk bersenam.Ketika otot mengejang, saluran udara mengecil dan menghalang pernafasan. Apabila ini terjadi,paru-paru akan berkurangan udara. Akibatnya, pesakit boleh pengsan.

Asma di kalangan kanak-kanak

Menurut kajian, jumlah kanak-kanak diserang penyakit asma adalah 10 hingga 20 peratus. Selalunya, penyakit ini tidak boleh diubati. Tapi, biasanya kanak-kanak akan sembuh apabila usia meningkat.
Bagi kanak-kanak yang menghidapi asma sederhana, serangan ini akan hilang apabila mencapai usia lingkungan 12 hingga 13 tahun.
 
Manakala, 50 hingga 60 peratus akan sembuh apabila mencapai usia 20 hingga 25 tahun. Sementara, 20 peratus lagi akan mendapat asma berterusan dan hanya sebilangan kecil saja yang akan sembuh.
 
Pencetus biasa serangan asma termasuk:
 
* alahan dihidu seperti kutu habuk (house dust mite), debunga, spora kulapuk (mould spores), epithelials binatang peliharaan
* udara sejuk
* senaman
* jangkitan sistem pernafasan
* tekanan emosi
*aspirin dan ubat seumpamanya
Asma juga merupakan satu penyakit yang dikaitkan dengan keturunan.
 

Gejala

Gejala utama (cardinal symptom) asma adalah pernafasan bersiul atau berbunyi (wheeze), menunjukkan saluran udara tersekat. Batuk, kadang kala dengan kehadiran lendir jernih (clear sputum). Kebiasaannya ada pelbagai tanda, seringkali dengan permulaan pantas,perubahan cuaca persekitaran dan berkaitan dengan pencetus yang disenarai di atas. Gejala sering semakin teruk pada waktu malam atau ketika berjalan. Peningkatan saluran udara akan menyebabkan sesak nafas. Asma kadang kala berkait dengan masalah ketidakhadaman asid (acid indigestion), terutama dengan pesakit berusia.
 
Tanda-tanda asma adalah nafas bersiul, masa hembusan lebih panjang berbanding masa mengambil nafas, tisu cekung antara tulang rusuk dan bahagian atas sternum & klavikel, dada mengelembung dan pernafasan bersiul melalui stetoskop (rhonkhi). Dalam serangan asma teruk pesakit mungkin menjadi biru (cyanosed) dan boleh pengsan. Antara serangan asma pesakin mungkin tidak menunjukkan sebarang tanda.
 
 
Ramai pesakit asma meletakkan masa depan mereka dalam keadaan bahaya sehingga boleh 'mengancam nyawa' ekoran mengabaikan rawatan dan nasihat doktor.Ini kerana, mereka beranggapan bahawa penyakit asma atau lelah yang dihidapi berada pada tahap terkawal tanpa memerlukan pengambilan ubat dan rawatan sepertimana disyor para doktor.Walhal, hakikat sebenarnya adalah sebaliknya.
 
Pada masa sama, sikap segelintir pesakit asma yang suka melengah-lengahkan rawatan biarpun mengetahui ia adalah penyakit paru-paru kronik, turut menyumbang kepada risiko itu.Asma, adalah penyakit paru-paru kronik yang disebabkan keradangan di saluran udara paru-paru. Apabila terdedah kepada bahan yang boleh mencetuskan keradangan, dinding saluran udara ke paru-paru menjadi tebal dan membuatkan saluran ini menjadi semput.
 
Implikasinya, akan membuatkan pesakit asma mengalami gejala seperti batuk, berdesit (nafas berbunyi seperti wisel), susah bernafas dan dada rasa ketat (seperti ditekan).Menurut pakar, batuk sering berlaku pada malam atau awal pagi.

  
Asma boleh dihidapi oleh semua peringkat umur namun ia sering bermula semasa zaman kanak-kanak.Di Malaysia, dianggarkan 4.5 peratus daripada golongan dewasa adalah penghidap asma manakala kanak-kanak adalah golongan dominan pesakit ini iaitu sebanyak 7.1 peratus.
 
"Kesedaran dan pengetahuan mereka mengenai penyakit ini masih lagi rendah malahan ada yang tidak tahu mengguna alat sedutan (inhaler) dengan betul. Ini boleh menyebabkan fungsi paru-paru menjadi semakin teruk.
 
"Amat penting, setiap pesakit asma mengetahui teknik penggunaan ubat sedutan dengan betul", kata Pengarah dan Pakar Perunding Kanan Perubatan/Respiratori, Institut Perubatan Respiratori Datuk Dr Abdul Razak Muttalif kepada Bernama.
   

Tiada Penawar

Menurut Dr Abdul Razak, penyakit ini sehingga kini tiada penawar dan adakalanya pesakit akan mengalami 'serangan akut' asma pada bila-bila masa sahaja.
 
Apakah itu serangan akut?
 
Ia adalah serangan asma yang teruk dan perlu mendapatkan rawatan dengan segera supaya penat dan lelah berkurangan.Biarpun tiada penawar, penyakit yang puncanya sukar dikenalpasti berikutan disumbangkan oleh beberapa faktor seperti genetik dan persekitaran ini masih boleh dirawat secara berkesan melalui proses perubatan yang teratur.
 
Yang penting, pesakit perlu mengawal asma dari peringkat awal supaya tidak menjadi lebih teruk sehingga mengakibatkan kematian.Mereka disarankan tidak melengah-lengahkan rawatan, perlu mengikut nasihat doktor dan berpengetahuan akan cara menggunakan ubat sedutan dengan betul.
 
Dalam merawat penyakit asma, kebiasaannya ubat berbentuk sedutan lebih berkesan kerana ubat akan terus memasuki saluran udara dalam paru-paru iaitu tempat yang paling dikehendaki.Terdapat dua jenis ubat sedutan iaitu ubat pencegahan (khususnya anti-keradangan seperti glukokortikosteroid) dan perlu diambil setiap hari dalam jangka masa panjang untuk mengelak serangan asma.
 
Manakala, ubat kedua ialah 'pelega' (bronkodilator). Ia memberi kelegaan segera apabila pesakit mendapat serangan asma dan perlu dibawa setiap masa bagi menghilangkan gejala asma dalam masa singkat.
     
 Ke Hospital


Walaupun penekanan mengenai kepentingan membawa alat sedutan ini ke mana sahaja mereka pergi disebarkan, namun masih ada lagi segelintir penghidap asmamengambil mudah akan perkara itu.
 Dr Abdul Razak ketika menyentuh perihal berkenaan berkata tidak kira sama ada tahap asma mereka dalam keadaan sederhana atau teruk, alat sedutan itu perlu sentiasa dibawa bersama.
 
Namun, disebabkan oleh kepelbagaian 'kepercayaan' atau mitos mengekang amalan demikian. Antaranya, penyakit ini jangan dimanjakan sangat. Apabila datang serangan asma, duduk, tenangkan diri dan bernafas perlahan-lahan, lama-kelamaan ia akan hilang sendiri.
 
"Sebenarnya, ini hanya akan mengurangkan penat mereka sahaja. Tetapi, asma mereka masih ada lagi. (Kepercayaan begini) bahaya. Mereka kena bawa 'inhaler' setiap masa."Jadi, apabila dapat tanda-tanda serangan asma, mereka perlu pakai ubat itu dengan cepat. Jangan tunggu sampai terlambat kerana kebanyakan kematian asma ini disebabkan rawatan tidak diberi dengan cepat", katanya.
  
Kumpulan berisiko tinggi ialah yang tidak menerima rawatan cukup dan sempurna atau yang melengahkan rawatan apabila mengalami serangan asma akut.Walaupun demikian, ada juga pesakit yang kerap mendapat serangan asma (tahap tidak terkawal) sengaja tidak mendapatkan rawatan atau tidak bergantung dengan alat sedutan kerana beranggapan jika terdapat serangan boleh terus ke hospital atau klinik.
 
Bagaimanapun, Pakar Runding Perubatan dan Respiratori, Hospital Pakar KPJ Damansara, Datuk Dr Zainudin Md. Zin mempersoalkan sikap itu kerana terdapat beberapa kes pesakit asma meninggal dunia kerana tidak sempat ke hospital.'
  

Kawal Asma

Rutin terapi kawalan asma bukan sahaja dapat membantu menghalang serangan asma yang serius tetapi juga mengetahui langkah-langkah pencegahan serta cara mengatasi serangan asma di rumah.
 
Malah, ini membolehkan mereka untuk bergiat produktif serta aktif termasuklah dalam aktiviti sukan. Dan, ini bukanlah satu keadaan mustahil kerana Amy Van Dyken, perenang yang merangkul empat ingat emas pada Sukan Olimpik Athens dan dua pingat emas pada kejohanan sama di Sydney adalah penghidap asma.

Begitu juga dengan pemegang rekod maraton dunia, Paula Radcliffe.
 
Asma terkawal, bermaksud pesakit dapat menjalani kehidupan dengan baik, tiada serangan asma, tidak lagi terjaga pada tengah malam akibat simptom asma, tidak perlu menggunakan ubat pelega (hanya digunakan sekali-sekala) dan mampu bergiat aktif.
 
Malangnya, apa yang berlaku ialah ramai golongan kanak-kanak dan dewasa penghidap asma terpaksa tidak hadir ke sekolah dan tempat kerja masing-masing akibat penyakit asma mereka tidak terkawal.
 
Dr Zainudin berkata senario ini mungkin berpunca daripada sikap ibu bapa yang tidak menggalakkan ataupun mengelakkan anak mereka penghidap asma daripada aktif bersukan.Walhal, asma yang dikawal dengan rawatan sewajarnya diikuti pengamalan hidup aktif mengikut kemampuan masing-masing mampu meningkatkan keupayaan paru-paru.

Pendidikan Asma Penting


Persepsi mengekang kehidupan aktif, melengah-lengahkan rawatan, salah prosedur penggunaan ubat sedutan dan kepercayaan tidak betul mungkin berakar umbi daripada kurangnya fahaman mengenai penyakit asma.Justeru, Dr Abdul Razak menyarankan penghidap asma bekerjasama dengan doktor mereka, apa yang perlu dilakukan, menjauhi pencetus-pencetus yang boleh mengakibatkan serangan asma.
 
Pencetus adalah bahan-bahan atau keadaan tertentu yang saluran udara penghidap asma adalah sangat sensitif terhadapnya dan boleh mengakibatkan serangan asma.Antara pencetus ialah asap ekzos kereta, asap rokok, jerebu, cuaca yang terlalu panas atau sejuk dan tekanan perasaan atau terlalu gembira.
 
"Kalau asma boleh dikawal, ubat sedutan boleh dikurangkan. Doktor perlu didik pesakit cara menggunakan ubat dengan betul dan jangan sekadar deskripsi sahaja. Disyorkan setiap klinik atau hospital menjalankan kaunseling rawatan asma," katanya.
 
Dengan itu, pesakit akan memperoleh pengetahuan dan pendidikan asma yang berkesan dan membantu menghindari serangan akut.
 

Tiada ulasan: